Üzleti tippek

Óriási fejlődésen megy keresztül a vezetékes távközlés

A többi között a mobileszközök által generált hihetetlen adatmennyiség is minden eddiginél nagyobb jelentőséget ad a vezetékes gerinchálózatoknak – véli Budai J. Gergő, az Invitel-csoport vezérigazgató-helyettese.

Sokunkban elevenen élhet még az emlék, amikor gyűjteni kellett az aprót a telefonfülkékhez. Arra is biztosan többen emlékeznek, amikor a betárcsázós internet hőskorában ki kellett húzni a telefonzsinórt, bedugni a modem kábelt és hosszú perceket vártunk, amíg a kattogás után egyáltalán meg lehetett nézni a mailjeinket. Ehhez képest manapság mindenki a gyors, mobilitás adta lehetőségekről beszél.

Robbanásszerű mindaz az átalakulás, amit a mobil informatika hozott számunkra. Bár az üzleti életben ma is fontos egy új partner értékelésénél, hogy van-e vezetékes telefonja, lassan mintha elfelejtenénk, hogy valaha létezett vonalas távközlés, alig beszélünk az asztali telefonon, egyre inkább a tévét is mobileszközökön nézzük, nem szólva az egyéb internetes tartalmakról, közösségi oldalakról, keresőkről és a trendi appokról – összegezte Budai J. Gergő, az Invitel-csoport vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságban megjelent véleménycikkében.

Budai J. Gergő
Fotó: IT Business

Mindennek az alapja az IP

Az Internet Protocol technológia egységes platformként teremtette meg annak a lehetőségét, hogy ilyen drasztikus, de egy irányba mutató, szinte mindenki számára elérhető átalakulást éljünk meg a mindennapjainkban. És éppen az IP által nyújtott egységes alapok világítanak rá arra, hogy más szemmel kell tekintenünk a „hagyományos” vezetékes adatátvitelre is. A mobileszközök mögött ugyanis nagyon komoly vezetékes hálózatok és tárolókapacitások működnek.

Budai J. Gergő szerint azt is látni kell, hogy az otthoni felhasználók telefonos, internetes és televíziós szolgáltatásokat is egyre nagyobb számban vesznek igénybe IP-alapon. Az akár több ezer fő számára munkahelyet nyújtó irodaházakban is leginkább már IP-telefonon keresztül kommunikálnak az emberek. Ez pedig mind nagy kapacitású vezetékes szolgáltatást igényel, hiszen ilyen adatmennyiség a mobilon nem megy.

Elengedhetetlen a vonalas hálózatok fejlesztése

Paradox módon részben épp a mobileszközök által generált hihetetlen adatmennyiség ad minden eddiginél nagyobb jelentőséget a nagysebességű vezetékes gerinchálózatoknak. Az Invitel-csoport hálózatán például másodpercenként több mint száz CD-nek megfelelő mennyiségű adat áramlik már ma is.

A Digitális Magyarország Program és a Szupergyors Internet Program által generált fejlesztési igények is rávilágítanak a vonalas hálózatok fejlesztésének szükségességére. A vezetékes távközlés óriási fejlődésen ment és megy keresztül: a létjogosultsága pedig nem kérdés, hiszen nélkülözhetetlen kiegészítői egymásnak a mobiltechnológiákkal. A piaci szereplők sorsa pedig azon múlik, hogy mennyire képesek előre látni a jövőt, és mennyire gyorsan lesznek elsőkből utolsók, vagy utolsókból elsők – fejtette ki az Invitel-csoport vezérigazgató-helyettese a napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik