Üzleti tippek

Ázsián belül is hatalmasak az eltérések a vállalati kultúra tekintetében

Kína számára versenyelőnyt jelenthet, hogy a dolgozóknak nincs munkaköri leírásuk, mivel személyükben kötődnek a vállalathoz, és azt teszik, amire megkérik őket. Japántól eltérően jellemző rájuk a kollégák "letaposása" is.

Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense szerint Kínában sok millió cég van, és mindegyiknek megvan a saját vállalati kultúrája. Az állami vállalatok a leginkább egy hivatalhoz hasonlít: nagy főnök beosztott távolságokkal, merev hierarchiával, lassú döntéshozatallal. Ezen cégek ellenpólusaként megfigyelhetők a kis családi vállalkozások is, amelyekre a rugalmasság jellemző. Hosszú távon azokkal a cégekkel érdemes számolni, amelyek félig állami, félig magán tulajdonban vannak vagy teljes mértékben magánkézben vannak, és elsősorban a high-tech iparban tevékenykednek. Ezen vállalatok vegyítik a hierarchia központú vállalati struktúrát és az innováción, a személyes kapcsolatokon alapuló nyugati szervezeti kultúrát.

A japán céges kultúrának hatalmas irodalma van: a bizalmon alapszik, életen áttartó foglalkoztatásra törekszik, ezzel szemben a kínai dolgozók meglehetősen individualisták, és abszolút nem jellemző rájuk a japánban megfigyelhető kollektivizmus.

Olvasói sztorik