Üzleti tippek

Gombamód szaporodnak az építőipari cégek

6 százalékkal növekedett az új cégek száma, ezzel szeptember végéig már több mint 19 ezer új vállalkozás kezdte meg működését. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol 18 százalékkal több a vállalkozás a tavalyi évhez képest. Összességében a megszűnések száma ugyanakkor még mindig nagyon magas.

2011 óta minden évben csökkent a cégalapítások száma Magyarországon, így az a tény, hogy az év első háromnegyed évében 5,96 százalékkal több vállalkozás alakult, mint tavaly, bizakodásra adhat okot. 2015-ben alig 25 ezer társaság alakult, közülük 18,3 ezer az év első kilenc hónapjában.

Idén csaknem ezeregyszázzal több, azaz 19 412 új cég kezdte meg működését. Sajnos ez a szám még mindig 15,6 százalékkal elmarad a 2014-es időarányosan közel 23 ezer új vállalkozástól – összegezte a Bisnode.

2010 és 2015 között felére esett vissza a cégalapítási kedv, ám ha az mostani tendencia folytatódik, az év végét már több mint 26 ezer új vállalkozással zárhatjuk, megfordítva ezzel az évek óta tartó negatív trendet.

A működő cégek száma továbbra is csökken, a harmadik negyedév végére már kevesebb, mint 520 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. A 2013. harmadik negyedéve óta több mint 36 ezerrel kevesebb a vállalkozások száma, ám még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét. A cégtörlések volumene továbbra is magasan van, szeptember végéig 38 ezer társaságot töröltek a cégjegyzékből.

2015 vége óta csökkenő ütemben mérséklődik a működő vállalkozások száma, ami egyfelől a növekvő cégalapítási kedvnek, másfelől a felszámolási és kényszertörlési eljárások számában történő visszesésnek köszönhető – összegezte Keleti József, a Bisnode országigazgatója. Várhatóan a vállalkozások számának csökkenése 2017-ben is folytatódni fog.

A legtöbb új cég az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző cégek körében alakult, ezekben a szektorokban az új társaságok száma meghaladja a kétezret.

Az ingatlanszektorban 24 százalékkal nőtt az új cégek száma, az év első 9 hónapjában közel 1700 ingatlanos cég kezdte meg működését, míg az építőipar új vállalkozásainak száma 18 százalékkal emelkedett.

A 2015-ös első háromnegyed év alapján még a kiskereskedelem volt a legnépszerűbb ágazat az új cégek körében, ám idén már 11 százalékkal kevesebb cég választotta a kiskereskedelmet elsődleges tevékenységének. Hasonló tendencia figyelhető meg a nagykereskedelemben is, ahol az új cégek száma 13 százalékkal mérséklődött.

A legtöbb vállalkozás továbbra is szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 86 ezret. Ugyancsak népszerű a kiskereskedelem több mint 57 ezer céggel, az építőipar 46 ezer vállalkozással, valamint a nagykereskedelem több mint 43 ezer működő céggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik