Üzleti tippek

60-70 ezer forintot spórolhat a bankszámlán

Évente ennyit takaríthatnak meg az ügyfelek, ha jól választanak.

Az MNB – Bankszámlaválasztó alkalmazásának friss adatai alapján – azt írja, hogy a lakossági ügyfelek éves pénzforgalmi összköltségei között akár több tízezer forintos különbség is lehet. A jegybank szerint egy középkorú, átlagos jövedelmű ember havonta általában kétszer vesz fel pénzt ATM-ből, ötször vásárol bankkártyával, kétszer utal és három csoportos beszedésre ad megbízást. Ez Miskolcon lehet havi 477, de akár 6500 forint is.

Az MNB Bankszámlaválasztója szerint egy pécsi nyugdíjasnak az átlagos számlahasználat (havi egy-egy ATM-es és bankfiókos készpénzfelvét, két bankkártyás vásárlás, egy csoportos beszedés) havonta 440 és 6000 forintos terhet is jelenthet. A jegybanki adatbázis szerint a miskolci és a pécsi fogyasztó is mintegy másfél száz helyben elérhető számlaajánlat közül választhat.

Egy átlagnyugdíjasnak a lakóhelyén elérhető, piaci alapú bankszámlák közel felénél olcsóbb lenne a kormányrendelet által előírt, október 15-től kötelezően bevezetett banki alapszámla, amelynek minden hazai hitelintézet kínálatában szerepelnie kell. Idén az alapszámla havi összköltsége – többletszolgáltatások nélkül – maximum 1575 forint lehet, de egyes csoportoknak januártól ingyenesen is elérhető lehet – emlékeztet az MNB.

Az ügyfeleknek érdemes időről időre áttekinteni aktuális számlahasználati költségeiket, és azt összehasonlítani más ajánlatokkal. Ha valaki váltana, a legolcsóbb, legegyszerűbb először saját pénzintézete kínálatát áttekinteni, mert bankváltásnál egyes számlák nyitása például feltételhez ( valamilyen összeg befizetése) vagy életkorhoz (tanulói vagy nyugdíjas jogviszonyhoz) kötött, a számlazárásnál pedig rendszerint felmondási idővel és járulékos költségekkel is számolni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik