Üzleti tippek

Jegybanki kamat: mire készülnek Matolcsyék?

A 0,9 százalékos alapkamat szinten tartására és kivárásra számítanak az elemzők.

Az október eleji, másfél éves csúcsa óta közel 1,5%-ot gyengült a forint az euróval szemben, ezzel pedig csökkent annak az esélye, hogy a jegybank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén valami újabb nem konvencionális lazító intézkedésről döntsön.

A megkérdezett elemzők az alapkamat szinten tartása mellett arra számítanak, hogy a jegybank egyelőre a féken marad, és megvárja, hogy a piac alkalmazkodjon az új helyzethez, amit az irányadó betét rendelkezésre állóságának korlátozása jelent. Az elemzők szerint egy esetleges további lazító lépés leghamarabb jövőre várható – összegezte a Portfolio.hu.

A szeptember 20-án megszületett jegybanki döntés szerint az októberi, novemberi és decemberi tendereken összességében elhelyezhető banki betétállomány nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot, az alapkamat pedig a várakozásoknak megfelelően 0,9%-on maradt.

Az elemzői nyilatkozatok alapján a 2017 végi kamatszint tekintetében is egyhangú vélemény rajzolódott ki. A szakértők jelenleg arra számítanak, hogy legkorábban 2018 közepétől látszik reálisnak egy kamatemelés lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik