Üzleti tippek

Édességszállítmányra csapott le a NAV

A lefülelt cég nem várta meg a szállítmány lefoglalását, hanem készpénzben kifizette a teljes tartozást.

A Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság járőrei közúti ellenőrzéskor két járművet vizsgáltak meg, melyek rakománya nem szerepelt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben (EKÁER). A gazdálkodó több mint 4 250 000 forint tartozást fizetett meg.

Az ellenőrzött járművek Lengyelországból szállítottak édességet. A rakomány súlya jóval meghaladta az okmányokon szereplő tételt, így az árut az EKÁER-be is be kellett volna jelenteni. A gépjármű vezetői elmondták, hogy Budapesten készültek lerakodni az árut, de mivel a fuvarokmányokon más szerepelt, a NAV pénzügyőrei az áru kísérése mellett döntöttek.

Amellett, hogy a szállítmányok érvényes EKÁER bejelentéssel nem rendelkeztek, a gazdálkodónak majdnem 3 millió forint végrehajtható tartozása is volt, amelyet két nappal később az ügyvezető megfizetett. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a cég sofőrjei lebetegedtek, ezért a barátait kérte meg, hogy hozzák el egy lengyel cég tulajdonában álló árut Magyarországra.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt várható bírság kapcsán ideiglenes biztosítási intézkedést rendeltek el, azonban az adózó a négy és félmillió forint értékű édességszállítmány lefoglalását nem várta meg, hanem készpénzben megfizette a teljes tartozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik