Belföld

Orbán meglepő kijelentést tett a kormányról, a gazdaságról

orbán viktor a rádióban (orbán viktor, kossuth rádió, )
orbán viktor a rádióban (orbán viktor, kossuth rádió, )

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában kifejtette: Magyarországon magángazdaság van,vagyis a kormány önmagában nem képes jó gazdaságpolitikát csinálni 

és javítani a versenyképességet,ehhez

meg kell egyezni a magángazdaság szereplőivel.

Hozzátette: a kormány olyan megállapodást akar kötni velük, amelynek fontos eleme a szakképzés iránya, a bérpolitika, az adórendszer, de kulcskérdés a fiatalok jövője, az oktatás is – mutatott rá a miniszterelnök.

A versenyképességgel tényleg kellene kezdeni valamit

Ami a versenyképességet illeti, nem lehet véletlen, hogy épp erről beszélt, Hiszen nem régen derült ki, hogy a magyar gazdaság minden idők legrosszabb eredményét érte el versenyképességből. 

Ezután történt az, hogy a szakszervezet (MASzSz) feladta a leckét, mondván: az ország versenyképességének javítására gyökeres gazdaságpolitikai váltást, érezhető bérfelzárkóztatást, a korrupció felszámolását, a kormányzati körökhöz tartozók közötti osztogatás megszüntetését, a fejlesztések támogatását és hatékony iparági politikát vár a kormánytól.

Látványos változást lát

A miniszterelnök kifejtette: mindig heves vita volt arról, hogy a gazdaság jó irányba tart-e, ez elkerülhetetlen része a demokráciának. Fontos annak értékelése, hogy az a munka, amelyet végzünk, értelmes-e, szolgálja-e az embereket – tette hozzá.

Kiemelte: látványos változás, hogy külső, a magyar politikán kívüli szereplők mondták a magyar gazdaságról, hogy jó állapotban van, és azt javasolják a befektetőknek, hogy “ismét forduljanak bizalommal” Magyarországhoz. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gazdasági lehetőségei kibővültek, javultak, ezt kell a nemzetgazdasági miniszternek értékelnie és javaslatokat tennie, hogy miként lépjünk tovább – mutatott rá.

A cél nem változott

Orbán Viktor hangsúlyozta: a cél a munkaalapú gazdasági rendszer, és ennek lényeges, központi eleme a teljes foglalkoztatottság. Magyarországon 5 százalék alatti a munkanélküliség, így lassan inkább a munkaerő hiányával kell megküzdenünk – közölte. Emlékeztetett: korábban azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre, most 660-670 ezernél tartanak, és eltelt hat év, vagyis nem rosszak az esélyek.

A miniszterelnök kiemelte: ahogy van új többség Magyarországért a bevándorláspolitika ellen vagy a népvándorlás ügyében, fontos lenne ez a gazdaságpolitikát illetően is, ezért tárgyalni kell, ahogyan a szakképzési rendszer átalakítása ügyében is tették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Úgy látja, a kormány és a magyar gazdaság szereplői érzékelik a problémákat, jól azonosítják be az igazi kihívásokat, és közösen keresik a jó válaszokat. A kormány pedig a közös gondolatokat átülteti jogszabályokba – magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik