Budapest, 2012. október 5.
A zöldségosztály a Tesco Váci úti Extra áruházában, ahol a magyar almát népszerűsíti Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára 2012. október 5-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Üzleti tippek

Nemes cél mögé állt be a Tesco

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 10:43

A Tesco és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös, „Egyetlen falat sem veszhet kárba” című, Budapesten rendezett élelmiszer-pazarlás elleni közép-európai konferenciáján jelentette be az áruházlánc, hogy 2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel a napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel. Ebből 2230 tonnát Magyarországon gyűjtöttek össze.
Korábban a témában:

A konferencián Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc- felügyeletért felelős államtitkára üdvözölte az élelmiszer-felesleg csökkentésének fontosságát felvállaló, az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatcserére lehetőséget adó konferenciát. Mint azt az államtitkár előadásában elmondta, a minisztérium – felismerve az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem fontosságát –, 2014 óta együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Ennek az együttműködésnek, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által indított „Maradék nélkül” elnevezésű programnak is az élelmiszer-pazarlás csökkentése a célja.

A világ élelmiszerkészletének harmada kerül a szemétbe, csak az Európai Unió tagállamai összesen mintegy 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. Elfogadhatatlan, hogy mikor világszerte annyi ember éhezik, ilyen mértékben pazaroljuk az élelmiszert! A Tesco társadalmilag felelős vállalatként a helyi kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve törekszik a pazarlás és az éhezés visszaszorítására. Tavaly megfogalmaztunk egy célkitűzést, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba áruházainkban. Ma pedig elköteleztük magunkat amellett, hogy a nemzeti kormányokkal és civil partnereinkkel együttműködve 2020-ra az összes közép-európai áruházunkban készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget, a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket pedig rászorulóknak juttassuk el – mondta az áruházlánc nemzetközi kommunikációs igazgatója, Ian Hutchins a konferencián.

A következő években az áruházlánc a kormányzati szervekkel és jótékonysági szervezettekkel közösen fog dolgozni azon, hogy mindez megvalósulhasson. A közös cél, hogy a civil partnerek is kellő kapacitással rendelkezzenek ahhoz, hogy a felesleget átvegyék, és rászorulóknak juttassák el.

Megállapodtak

A Tesco és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös szervezésében megvalósított budapesti konferencia többek között arra kereste a választ, hogy milyen együttműködési lehetőségek vannak a V4 országokban és hogyan kezeli a lánc az áruházaiban keletkező élelmiszer-felesleget.

A rendezvényen a Tesco a cseh, lengyel, magyar és szlovák Élelmiszerbankok képviselőivel együttműködési megállapodást is aláírt, amelyben megerősítik, hogy közösen törekszenek az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására és az élelmiszer-felesleg legmegfelelőbb hasznosítására.

A konferencián Patrick Alix, az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) főtitkára az élelmiszer-pazarlás elleni európai törekvések ismertetése során hangsúlyozta:

A közösségek különböző tagjaival való fenntartható együttműködés és a szolidaritás erősítése az, ami biztos alapot és erőt ad a FEBA két céljának eléréséhez: az éhezés felszámolásához és az élelmiszer-pazarlás visszaszorításához. Az a stratégiai megállapodás, amelyet ma a Tesco és Élelmiszerbank tagjaink több mint két év kölcsönös tanulás és együttműködés után aláírtak, tökéletes példája annak, hogy a vállalatokkal együttműködve hogyan tudunk hatékonyan küzdeni a pazarlás ellen, és segíteni a legelesettebbeknek és társadalmunk rászoruló tagjainak.

A kerekasztal beszélgetések során a meghívott magyar és külföldi szakértők, valamint a Századvéget képviselő Dr. György László vezető közgazdász a beszállítói láncban és a háztartásokban keletkező élelmiszer-pazarlás kérdését járták körül, továbbá az élelmiszer-felesleg adomány célú felhasználását vizsgálták.

Napi szinten gyűjtik

Az élelmiszerfelesleg-mentő program keretében a Tesco 282 közép-európai áruháza napi szinten gyűjti vissza a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket, majd ezeket a helyi Élelmiszerbankok közreműködésével és civil szervezetek bevonásával juttatják el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak.

A Tesco Európa országaiban 2016 nyaráig több mint 5000 tonna élelmiszert gyűjtöttek vissza, ami majdnem 13 millió adag ételnek felel meg. Jelenleg 282 közép-európai áruházban működik a program, ami az év végéig 340-re bővül.

Magyarországon az áruházlánc 2007 óta működik együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, az élelmiszer-felesleg napi szintű visszagyűjtését és átadását pedig 2013-ban indította el. A hazai áruházak 2016. szeptember végéig 2443 tonna felesleget gyűjtöttek össze és adományoztak rászorulóknak. Magyarországon jelenleg 80 áruházban működik az élelmiszerfelesleg-mentő program, és még az idén újabb áruházak csatlakoznak hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.