Üzleti tippek

Újra megfejhetik a görögök az EU-s pénzcsapot

görög drachma (Array)
görög drachma (Array)
Egyelőre jól teljesít az eladósodott Görögország a megszorítások és reformok terén, ezért lassan lehívhat egy újabb tekintélyes summát a mentőcsomagból.

A Görögországnak nyújtandó mentőcsomag újabb, 1,1 milliárd (mintegy 341 milliárd forint) eurós részletének folyósításáról egyeztek meg az eurócsoport pénzügyminiszterei – közölte az eurózóna szakminisztereinek luxembourgi tanácskozását követően a szakminisztereket tömörítő tanács hétfőn.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek pozitívan értékelték a hitelezők által meghatározott 15 pontos, a nyugdíjrendszer, a bank- és az energiaszektor reformját érintő intézkedéscsomag sikeres teljesítését, aminek köszönhetően le lehetett zárni a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát.

A miniszterek elismerték Görögország lépéseit adósságának kezelése érdekében júliusban és augusztusban, de emlékeztettek, hogy Athénnak még be kell nyújtania a szeptemberre vonatkozó adatokat október végéig. Mindez megnyitná az utat az euróövezeti állandó mentőalap (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) igazgatósága előtt a következő,

1,7 milliárd eurós részlet jóváhagyásához, amit egy elkülönített számlán a hátralék befizetésére kell fordítani.

Az eurócsoport miniszterei az ESM programja következő szakaszára figyelve arra szólították fel a görög hatóságokat, hogy gyorsítsák fel az intézmények munkáját a további szükséges szabályozások bevezetéséért, hogy időben befejeződhessen a mentőcsomag második felülvizsgálata.

A következő részlet kifizetésének végső jóváhagyására leghamarabb október 24-én, az eurócsoport legközelebbi ülésén kerülhet sor. Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik mentőcsomagról az Európai Bizottság, az EKB és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik