Üzleti tippek

Bevallási kötelezettségre figyelmeztet a NAV

Az elkövetkező napokban a NAV levélben hívja fel a figyelmét azoknak a termékdíj-köteles termékeket forgalmazóknak, akiknek feltehetően elmaradásuk van a termékdíj bevallásában. A vállalkozásoknak lehetőségük van pótolni elmaradt kötelezettségeiket.

A környezetvédelmi termékdíj köteles termékekkel kapcsolatos adatok alapján számos adózónál valószínűsítik, hogy környezetvédelmi termékdíj köteles árut forgalmazott, de bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségének nem, vagy nem megfelelően tett eleget.

Ezek a vállalkozások a napokban levelet kapnak elektronikus tárhelyükre, amiben a NAV nyilvántartásuk felülvizsgálatára és mulasztásuk pótlására hívja fel figyelmüket.

Így lehet pótolni

Az elmaradt bejelentés pótlására a TKORNY jelű nyomtatványon van lehetőség, a bevallás a 15KTBEV elnevezésű nyomtatványon nyújtható be. Mindkettő letölthető a NAV honlapjáról.

Természetesen adategyeztetésre is lehetőség van, e-mailen, vagy – PIN-kóddal – a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerében (ÜCC) telefonon (06-40/20-21-22), illetve postai levélben, valamint a NAV ügyfélszolgálatain személyesen.

Az ÜCC-n belül az „Ügyintézés és konkrét ügyekre vonatkozó tájékoztatás → Bevallásokkal kapcsolatos ügyintézés → Bevallás benyújtásának elmulasztásával kapcsolatos tájékoztatás, bírság határozatok” menüpontokon haladva kérhető tájékoztatás – írte közleményében a NAV.

Mint hangsúlyozták, a figyelemfelhívás célja, hogy az ellenőrzések megkezdését megelőzően rendezzék kötelezettségeiket a mulasztók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik