Üzleti tippek

Felbolydult a cégfelvásárlások piaca

A feldolgozóipar megelőzte az évek óta legnépszerűbb IT-szektort.

A Ustream, a Scitec és a Richter ügyletek húzták az első félév felvásárlási piacát Magyarországon. A tavalyi év második félévéhez képest 7 százalékkal emelkedett a vállalati tranzakciók és összeolvadások (M&A) száma hazánkban.

Az utóbbi néhány félév tekintetében aktív félévet zárt a hazai összeolvadási és felvásárlási (M&A) piac – mind a becsült piacméret, mind a tranzakciók számát illetően.

Az elérhető adatok szerint az első félévben felvásárlások összértéke közel 0,9 milliárd dollár volt, ami 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, és 21 százalékkal haladja meg a tavalyi év második félévének értékét.

A tranzakciók száma csekély mértékben, de csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Amíg 2015 első felében 70 lezárt tranzakciót regisztráltak, addig idén 64-et.

A hazai tranzakciós piacon fontos változás, hogy az évek óta legnépszerűbbnek számító IT-szektort idén megelőzte a feldolgozóipar. Érdekesség, hogy ebben a szektorban a trendekkel ellentétben a külföldről érkező beruházások voltak többségben, 11 tranzakcióból 6-ot külföldi beruházók hajtottak végre. Ezzel szemben a piac egészét nézve továbbra is azok a lezárt tranzakciók vannak többségben, ahol a befektető és a célpont is magyar vállalat – mondta Dezse Margaret, az EY tanácsadó vállalat vezető partnere.

„Azt tapasztaljuk, hogy a hazai M&A piac stabilizálódott, hiszen a 2011-es visszaesést követően, immáron a harmadik olyan félévet zárja a magyar gazdaság, amikor a felvásárlások száma meghaladja a 60-at. Ugyanakkor továbbra is inkább a kis összegű tranzakciók dominálnak: a 100 millió dollár alatti beruházások átlagos értéke 3,7 millió dollár volt szemben a régió átlagos 13,6 millió dolláros értékével” – tette hozzá a szakértő.

A hazánkat is magába foglaló közép- és dél-európai régióban összesen 655 lezárt tranzakciót hoztak nyilvánosságra az év első felében, amelyeknek becsült összértéke megközelítette a 14 milliárd dollárt.

A tranzakciók számát tekintve Csehország végzett az élen 194 lezárt ügylettel, amit Törökország (133) majd Lengyelország követ (121).

Bár az összesítésben a második helyre szorult az IT-szektor, a nyilvánosságra hozott adatok alapján mégis itt valósult meg az egyik legnagyobb tranzakció, amely során az IBM hozzávetőlegesen 130 millió dollárért megvásárolta a budapesti központú Ustreamet. Ennél csak két nagyobb értékű ügyletet zártak le az elmúlt félévben: a dél-afrikai Ascendis Health vásárolta fel a sportcélú táplálék-kiegészítő termékeket gyártó Scitec Holdingot 170 millió dollár értékben, illetve a Richter Gedeon vált a Finox Holding tulajdonosává 194 millió dollár ellenében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik