Téglás, 2016. július 19.
Bojlerek készülnek a Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. üzemében a kormánytámogatással 2,5 milliárdos fejlesztést végrehajtó Hajdu vállalatcsoport központjában, a téglási Hajdu Ipari Parkban 2016. július 19-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 680 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a vállalatcsoporthoz tartozó Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. és a Hajdu Autótechnika Ipari Zrt. mintegy 2,5 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését, amellyel több mint 100 új munkahelyet teremtenek.
MTI Fotó: Balázs Attila
Üzleti tippek

Nagyot zuhant a beruházási kedv

24.hu
24.hu

2016. 09. 15. 16:31

Jelenleg a kkv-k kevesebb mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során.
Korábban a témában:

Nagyobb beruházási kedvre az ipari és a mezőgazdasági, valamint a középvállalkozásoknál számíthatunk – derül ki a K&H kis- és középvállalkozásokat vizsgáló bizalmi indexéből.

A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, megelőzve a sok éven keresztül legnépszerűbb informatikai fejlesztéseket.

Továbbra sem lehet nagy beruházási dömpingre számítani a hazai vállalkozások körében. A bizalmi index legutóbbi adata szerint a tavaly elindult javulást követően újra alábbhagyott a cégek beruházási hajlandósága.

A következő egy év során a vállalkozások csupán 44%-a tervez valamilyen fejlesztést, ami jelentős, 12 százalékpontos visszaesés az előző negyedévhez képest. A hátterben feltehetően az áll, hogy a kkv-szektort célzó uniós pályázatok beindulása továbbra is várat magára. Emellett látni kell, hogy a kisebb-nagyobb javulások ellenére 2014 óta folyamatosan csökken a beruházási szándék. Ezt a legutóbbi KSH adat is alátámasztja, hiszen a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 20%-kal maradt el az előző évi adatokhoz képest. Az első félévet nézve pedig éves szinten 17%-kal csökkent a beruházási teljesítmény” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a kkv-marketing főosztály vezetője.

„A célokat tekintve kivételesen a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, hiszen az elmúlt 12 évben rendre az IT-beruházások élveztek elsőbbséget. Jelenleg minden ötödik vállalkozás készül gépeinek lecserélésére, az informatikai fejlesztések visszacsúsztak a második helyre (18%), míg a gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét (11%)” – részletezte a szakember.

Legnagyobb arányban a mezőgazdasági és az ipari szektorban várhatóak fejlesztések (63% és 60%), a kereskedelmi és szolgáltató cégek közel azonos arányban, de jóval visszafogottabban terveznek beruházásokat (38% és 37%). Az agráriumban és az iparban nem meglepő módon elsősorban gépi, míg a kereskedelmi és szolgáltató szektorban az informatikai fejlesztéseken van a hangsúly.

A cég tevékenysége mellett a mérete is jelentős befolyásoló tényező a fejlesztési terveknél. Míg a mikro- és kisvállalkozások az átlaggal közel azonos arányban készülnek beruházni (42% és 43%), addig a középvállalkozásoknál ez az arány már 51%.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.