Üzleti tippek

Százmilliókhoz jutottak a magyar cégek

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 13:27

A második negyedévben 59 cég részesült 7,9 milliárd forint összértékben magán- és kockázati tőke befektetésben Magyarországon – összegezte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése.
Korábban a témában:

Ez az érték megegyezik a 2015-ös év negyedéves átlagával (8 milliárd forint), de magasabb, mint az 2016 első negyedévében befektetett összeg (3,8 milliárd forint). Ezt az időszakot – a befektetési időszak lezárulta miatt – egyértelműen a Jeremie-alapok dominálták. A18 aktív befektető alapból 14 Jeremie helyezett ki forrást a vizsgált időszakban. Az átlagbefektetés összege 151 millió forint volt.

A kockázati- és magántőke-befektetések a második negyedévben:

  • megvalósult kockázati tőke tranzakciók száma: 56,
  • megvalósult magántőke tranzakciók száma: 3,
  • exitek száma: 3,
  • befektetést végrehajtott kockázati tőke alapkezelő száma: 18,
  • befektetések (magán-es kockázati tőke) összértéke: 7,9 milliárd forint.

A befektetők legkedveltebb szektorai az üzleti és ipari szolgáltatások, IT és elektronika, valamint az energia és környezetvédelem

A befektetők az előző negyedévekhez hasonlóan 78%-ban startup fázisban lévő cégekbe fektettek (37 társaság). 25 cég részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt.

A befektetések 18 alapkezelőhöz köthetőek, amelyek közel 80 százaléka Jeremie-forrásokat kezel.

Összehasonlításképpen: az első negyedévben 26 cég kapott 13 befektetőtől mindösszesen 3,8 milliárd forintot. Akkor az átlag befektetett összeg 154 millió forint volt.

Business man hand drawing a graph
Fotó: Thinkstock

A 18 aktív alapkezelő közül kettő több mint egymilliárd forintot fektetett be ebben a negyedévben. Hasonlóan az elmúlt időszakhoz, most is sok befektető volt aktív, a három legnagyobb tranzakció a befektetések összegének 46 százalékát tette ki. A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt (2015-ben ez 90 százalékot tett ki), a fennmaradó 46% pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez.

A második negyedévben az összes tőkebefektetés 63 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT és elektronika szektorba, és ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott. Szinte mindegyik szektorba több pénzt került, mint az előző vagy esetenként 2015. utolsó negyedévében. A legnagyobb, ez idáig rekordösszegű befektetést az IT és elektronika vállalatok könyvelhették el.

Három kiszállásról számol be a HVCA: az egyik az Euroventures-hez, a másik kettő a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz kapcsolódik.

„Ezek a folyamatok nagyjából előre láthatóak voltak, különös tekintettel a Jeremie-alapkezelők kiemelkedő aktivitására, hiszen számukra 2016. május 31-vel zárult az aktív befektetési időszak” – mondta Ferke János, a Docler Investment befektetési menedzsere, a HVCA elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a következő időszakokban sok hazai alapnál a portfóliókezelésen lesz a fő hangsúly, amely megfigyelhető lesz a statisztikákban is.

„A forráskihelyezésnek megvan a maga dinamikája, amelyben fontos tényező a hazai piacot jellemző zárt végű alapok aktuális életciklusa, amelyek egy részénél (Jeremie-program) innentől kezdve nincs több kihelyezhető forrás. Az élet azonban nem áll meg, az alapkezelők a kiszállásokat, illetve a következő körös tőkebevonásokat készítik elő. Az esetleges új programokkal még nem számolva a Jeremie-alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakcióit fogjuk látni a közeljövőben. Fundamentálisan továbbra is van igény a portfóliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt, illetve profitot nem termelő, induló szakaszban lévő startup vállalkozásokba” – részletezte a befektetési menedzser.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.