Üzleti tippek

Százmilliókhoz jutottak a magyar cégek

A második negyedévben 59 cég részesült 7,9 milliárd forint összértékben magán- és kockázati tőke befektetésben Magyarországon – összegezte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése.

Ez az érték megegyezik a 2015-ös év negyedéves átlagával (8 milliárd forint), de magasabb, mint az 2016 első negyedévében befektetett összeg (3,8 milliárd forint). Ezt az időszakot – a befektetési időszak lezárulta miatt – egyértelműen a Jeremie-alapok dominálták. A18 aktív befektető alapból 14 Jeremie helyezett ki forrást a vizsgált időszakban. Az átlagbefektetés összege 151 millió forint volt.

A kockázati- és magántőke-befektetések a második negyedévben:

  • megvalósult kockázati tőke tranzakciók száma: 56,
  • megvalósult magántőke tranzakciók száma: 3,
  • exitek száma: 3,
  • befektetést végrehajtott kockázati tőke alapkezelő száma: 18,
  • befektetések (magán-es kockázati tőke) összértéke: 7,9 milliárd forint.

A befektetők legkedveltebb szektorai az üzleti és ipari szolgáltatások, IT és elektronika, valamint az energia és környezetvédelem

A befektetők az előző negyedévekhez hasonlóan 78%-ban startup fázisban lévő cégekbe fektettek (37 társaság). 25 cég részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt.

A befektetések 18 alapkezelőhöz köthetőek, amelyek közel 80 százaléka Jeremie-forrásokat kezel.

Összehasonlításképpen: az első negyedévben 26 cég kapott 13 befektetőtől mindösszesen 3,8 milliárd forintot. Akkor az átlag befektetett összeg 154 millió forint volt.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A 18 aktív alapkezelő közül kettő több mint egymilliárd forintot fektetett be ebben a negyedévben. Hasonlóan az elmúlt időszakhoz, most is sok befektető volt aktív, a három legnagyobb tranzakció a befektetések összegének 46 százalékát tette ki. A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt (2015-ben ez 90 százalékot tett ki), a fennmaradó 46% pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez.

A második negyedévben az összes tőkebefektetés 63 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT és elektronika szektorba, és ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott. Szinte mindegyik szektorba több pénzt került, mint az előző vagy esetenként 2015. utolsó negyedévében. A legnagyobb, ez idáig rekordösszegű befektetést az IT és elektronika vállalatok könyvelhették el.

Három kiszállásról számol be a HVCA: az egyik az Euroventures-hez, a másik kettő a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz kapcsolódik.

„Ezek a folyamatok nagyjából előre láthatóak voltak, különös tekintettel a Jeremie-alapkezelők kiemelkedő aktivitására, hiszen számukra 2016. május 31-vel zárult az aktív befektetési időszak” – mondta Ferke János, a Docler Investment befektetési menedzsere, a HVCA elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a következő időszakokban sok hazai alapnál a portfóliókezelésen lesz a fő hangsúly, amely megfigyelhető lesz a statisztikákban is.

„A forráskihelyezésnek megvan a maga dinamikája, amelyben fontos tényező a hazai piacot jellemző zárt végű alapok aktuális életciklusa, amelyek egy részénél (Jeremie-program) innentől kezdve nincs több kihelyezhető forrás. Az élet azonban nem áll meg, az alapkezelők a kiszállásokat, illetve a következő körös tőkebevonásokat készítik elő. Az esetleges új programokkal még nem számolva a Jeremie-alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakcióit fogjuk látni a közeljövőben. Fundamentálisan továbbra is van igény a portfóliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt, illetve profitot nem termelő, induló szakaszban lévő startup vállalkozásokba” – részletezte a befektetési menedzser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik