Woman Counting Money
Üzleti tippek

A növekedési kényszer diktál a cégeknél

24.hu
24.hu

2016. 08. 19. 12:43

A válság után újra fellendült a befektetési kedv, és megnőtt az akvizíciós étvágy, a trend pedig várhatóan folytatódik, hiszen rengeteg likvid tőke halmozódott fel a vállalkozásoknál.
Korábban a témában:

Az M27 Absolvo nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint a régiónkban felvásárlók 56%-át teszik ki tőzsdén jegyzett vagy pénzügyi befektetői, magántőke háttérrel rendelkező cégek, melyeket alapvetően a növekedési kényszer motivál.

A magyar cégfelvásárlások több mint felénél – így a régiós átlagnál jóval nagyobb arányban – a vevő a régión kívülről érkezett. A legintenzívebb érdeklődés az USA, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Ausztria részéről mutatkozik a magyar cégek iránt.

A válság hatására drasztikusan csökkent a cégeladások és felvásárlások száma, a biztonság lett a prioritás. Az óvatosság a likviditás megerősítésében csúcsosodott ki, a társaságok rekordnagyságúra növelték a mérlegükben a pénzeszközök mennyiségét. A gazdasági krízist követően viszont újra fellendült a befektetési kedv, a 2015-ös biztató adatok pedig már azt mutatják, hogy a számok meghaladták a válság előtti szintet. A vállalatok döntéshozói pedig egyre kedvezőbben ítélnek meg egy-egy akvizíciós lehetőséget.

A befektetők és a szakértők szerint ez a dinamikusan növekvő aktivitás a jövőben is folytatódik, hiszen láthatóan sok befektetésre váró pénz keresi a helyét, miközben folyamatosan növekszik a kínálat. Ennek erősödéséhez az is hozzájárul, hogy valamivel több, mint 25 évvel a rendszerváltás után az „első generációs” cégek tulajdonosai közül sokan nyugdíjba mennének már és szembesülnek az utódlás problémájával, így vevőt keresnek cégükre.

Az M27 Absolvo legfrissebb elemzésében a közép-kelet-európai (CEE) régióban zajló M&A tranzakciókat, vagyis a cégeladásokat, felvásárlásokat vizsgálta meg 2014 és 2016 májusa között.

  • Ebben az időszakban a régiós – így a horvát, cseh, lengyel, román, szerb, szlovák, szlovén és a magyar – piacon 50 millió euró alatt összesen 1138 tranzakció történt, melynek 40%-a Lengyelországban ment végbe.
  • Magyarország a tranzakciószámokat tekintve a 4. helyen áll (84 tranzakció, 7%) Csehországot és Romániát követően.
  • A régióban zajló cégvásárlások 57%-ban országon belül történtek, mindössze 8%-ban a régió országai között, a fennmaradó 36%-ban pedig régión kívülről érkezett az ajánlattevő.

Kik és miért vásárolnak cégeket?

A felvásárlók több mint kétharmada nagyvállalat, multinacionális cég volt, 25%-ban pedig tőkealapok, pénzügyi vagy magánbefektetői alapok álltak a vevői oldalon. A felvásárló vállalatok közel 60%-a tőzsdén jegyzett vagy valamilyen pénzügyi befektető, private equity alap áll mögötte.

Bár az akvizíciók 44%-ában versenytárs volt a felvásárló cég, 31%-ban szakmai vagy stratégiai együttműködés miatt valósult meg a M&A tranzakció.

A stratégiai vevő alapvetően olyan szinergiákat keres, amelyek stratégiai előnyökhöz juttatják. Ilyen például a piacszerzés lehetősége, a versenypozíció javítása egy adott piacon, speciális kompetenciához való hozzáférés vagy a méretgazdaságosságból származó előnyök kihasználása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.