Üzleti tippek

Így is csökkenthető a digitális szakadék

Eddig csaknem 700 mikro-, kis- és középvállalkozás csatlakozott a Modern Vállalkozások Programjához.

Idén tavasszal indult útjára a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! elnevezésű nagyszabású projekt, amely a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt kapaszkodót ahhoz, hogy az informatikai lemaradásukat felismerve fejlesztésbe fogjanak, növelve ezzel a versenyképességüket.

A program jelentős támogatást biztosít a digitális eszközök, szolgáltatások és integrált rendszerek kedvezményes beszerzéséhez is, illetve vissza nem térítendő támogatásokat és kombinált kedvezményes hitelt ad.

Eddig főként üzleti internet-előfizetések, valamint az egész cég működésére kiható ügyfélkapcsolati (CRM) rendszerek, illetve vállalatirányítási (ERP) modulok iránt érdeklődtek a legtöbben, de a mostanában sokat emlegetett, bárhonnan elérhető felhőalapú szolgáltatásokkal kapcsolatban egyaránt informálódtak a kkv-k.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pár hónapja indított programjára eddig csaknem 700 kkv regisztrált, és az eddigi visszajelzések szerint nyár végéig további 300 vállalkozás csatlakozása várható. A projekt kiemelt előnye, hogy országosan 29 infokommunikációs tanácsadó (IKT) áll rendelkezésre, akik tudásukkal, tapasztalatukkal segítik átvilágítani a cégek jelenlegi digitális helyzetét, így szakértői javaslatot tudnak tenni, milyen megoldásokra van szüksége az adott vállalkozásnak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a maga nemében egyedi pályázati lehetőség iránt nyitottak és fogékonyak a hazai cégvezetők. Egyre többen ismerik fel azt, hogy a szakmai hozzáértő segítség elfogadása komoly többletértéket adhat vállalkozásuk napi működésének hatékonyabbá tételéhez, ami megalapozza sikereiket a jövőben.

Mint azt Koleszár Péter, az MKIK vezető IKT tanácsadója elmondta: a digitalizációs sebesség napjainkban óriási, és az ebből fakadó változásokkal sok cégvezető szeretne is lépést tartani, de hezitál, hogyan fogjon hozzá, és a sok lehetőség közül melyiket válassza. „Mi tudjuk, hogy minden vállalkozás más és más, ezért mindegyiknek más fejlesztési irányra van szüksége. Ebben tudunk mi nagy segítséget nyújtani a tanácsadó csapatunkkal. Megoldási csomagot adunk, méghozzá cégre szabottan. Nem elhanyagolható információ, hogy ez a tanácsadás teljesen ingyenes” – nyilatkozta az IKT tanácsadó.

Ősszel folytatódik a 127 állomásból álló Információs Nap elnevezésű rendezvénysorozat is. A projektben részt vevő vállalkozások megkapják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést – ezt eddig 372 társaságnak ítélték oda a szakemberek –, melynek birtokában plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást kaphatnak vállalati informatikai pályázatok esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik