Üzleti tippek

Fontos határidő közeleg a tőzsdei cégeknek

24.hu
24.hu

2016. 08. 05. 11:51

Korábban a témában:

Már csak két hónapig, szeptember végéig jelezhetik, hogy készen állnak a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti működésre azok a vállalatok, amelyek jövő év elejétől tervezik megtenni az átállást. A hazai tőzsdén jegyzett vállalatoknak 2017. január 1-től kötelező átállni az IFRS szerinti beszámolásra. A képzett szakértő egyelőre kevés, az előkészítés pedig hónapokba telik.

Le vannak maradva a magyar cégek

Lemaradásban vannak régiós társaikhoz képest a magyar vállalatok az IFRS beszámolók rendszerére való áttérésben, ami komoly versenyhátrányt jelent a nemzetközi piacokon jelen lévő, vagy oda igyekvő hazai cégeknek.

Legalább 90 nappal az IFRS-re való átállás tervezett dátuma előtt be kell jelentenie szándékát és bizonyítania kell szakmai felkészültségét az állami adóhatóságnál és a KSH-nál (bizonyos esetekben az MNB-nél) minden vállalatnak, amely törvényi kötelezettsége miatt, vagy saját elhatározásból tervezi a váltást. Vagyis mindazon cégeknek, amelyek 2017 januárjában állnak át, idén szeptember végéig nyilatkozatot kell tenniük.

A szakmai felkészültséget könyvvizsgálói jelentéssel kell igazolni, amelyet kizárólag IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló vagy könyvvizsgálócég állíthat ki – figyelmeztet az EY Pénzügyi számviteli tanácsadási szolgáltatások üzletág-vezetője, Kónya Zsolt.

A jelentés elkészítése során a könyvvizsgáló az alábbi három feltételt vizsgálja meg azoknál a vállalatoknál, amelyek át kívánnak térni az IFRS szerinti működésre:

  • rendelkezik-e az IFRS szerint összeállított és jóváhagyott számviteli politikával
  • rendelkezik-e az áttérés éve előtti üzleti év első napjára (vagyis az összehasonlító időszak első napjára) vonatkozóan összeállított IFRS szerinti mérleggel.
  • alkalmaz-e regisztrált, vagy minősítéssel rendelkező IFRS szakértőt.

A vizsgálat, illetve a feltételek előkészítése több hónapot is igénybe vehet, így az EY szakértője azt javasolja a vállalatvezetőknek, hogy mielőbb kezdjék meg a felkészülést:

Az IFRS-átállás több üzleti funkcióra is hatással lehet, a számvitel és az adózás mellett az IT és az üzleti folyamatokat is befolyásolhatja, a kétféle eljárás pedig jelentős eltérést eredményezhet akár a kimutatott bevétel mértékében is. Többek között ezért is hívjuk fel az ügyfeleink figyelmét arra, hogy a sikeres átállás alapos tervezést és szakértő által támogatott lebonyolítást igényel, amihez idő kell. Tapasztalataink szerint még az olyan cégeknél is minimum 4-8 hónapot vesz igénybe a folyamat, ahol korábban már készítettek ilyen rendszerű beszámolót – tette hozzá Kónya Zsolt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.