Image: 73305085, Közgazdász, üzemgazdász, polgármester, Fideszes országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium államtitkára., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Üzleti tippek

Elárulta a kormány, milyen minimálbér-emeléssel számol

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 13. 10:57

Meg azt is, milyen hatása lehet a cafeteria-rendszer átalakításának az öngondoskodásra.

Szabó Tímea független képviselő arról kérdezte Varga Mihályt:

1. Mekkora minimálbér-emeléssel számol jövőre a kormány? Megegyezik ez a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló T/10377. számú törvényjavaslathoz benyújtott, Font Sándor által jegyzett módosító javaslat indoklásában említett 26 százalékkal?

2. A tervezett emelésnek mekkora része képez majd járulék-, illetve nyugdíjszámítási alapot? Mekkora bruttó, illetve nettó emelkedést jelentene ez a munkavállalóknak? Mekkora bérköltség-növekedést jelentene ez a munkáltatóknak? A cafeteria-rendszer tervezett átalakítása, így az utalványok helyett készpénzben történő kifizetés mekkora mértékben játszana szerepet esetleges minimálbér-emelésben?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke arra is választ vár, hogy

4. A nettó bérhez képest kedvezőbb adó- és járulékteher mellett biztosítandó készpénzben kifizetett cafeteriajuttatások esetében milyen módon akadályozható meg, hogy a nettó bér részben vagy teljes egészében ne csökkenjen a kedvezőbb költségvetési teher mellett biztosított készpénzben kifizetendő cafeteriajuttatás miatt?

5. A cafeteria-rendszer átalakítása hogyan érintené az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításokat a jövőben?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyett Tállai András válaszolt. A miniszterhelyettes szerint már a költségvetés tervezésekor minden évben számolnak a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, amelynél figyelembe veszik a bruttó átlagkereset növekedése iránti előzetes várakozásokat is.

A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat

5,1%-os mértékű bruttó átlagkereset-növekedéssel számol a 2017. évre.

A minimálbér és a garantált bérminimum tekintetében is ezzel számoltak, de a konkrét mérték idén is a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) alakul ki. Azt szeretnék, ha a minimálbér a szociális partnerekkel történő megállapodás eredményeként emelkedne. A minimálbér és a garantált bérminimum az általános szabályok szerint viseli a közterheket.

Így lesz ez a jövőben is, függetlenül az emelés tényleges mértékétől.

Tállai András szerint a cafeteria-rendszer átalakításának nincs köze a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez,

a cafeteria készpénzesítése nem jelenti annak béresítését.

A munkáltatók és a munkavállalók bértárgyalásin korábban is szempont volt a cafeteria, mint kedvező juttatási lehetőség, a cafeteria készpénzesítése nem teremt új helyzetet.

Az öngondoskodást a jövőben is támogatja az adórendszer. A munkáltató a jövőben is adhat úgynevezett egyes meghatározott juttatásként önkéntes pénztári hozzájárulást dolgozóinak úgy, hogy a közterheket ő fizeti meg. Ugyanakkor a munkavállaló saját maga is korlátlanul fizethet be önkéntes pénztári számlájára, nyugdíj-előtakarékossági számlájára, illetve nyugdíjbiztosítása javára, befizetései alapján pedig adója meghatározott részének visszautalásáról rendelkezhet.

Az adózók közül egyre többen élnek is a lehetőséggel, a változó szabályok pedig akár arra is módot adnak egy magánszemélynek, hogy a pénzben kapott cafeteriát valamelyik öngondoskodási formába fektetve további kedvezményeket is érvényesítsen.

Az öngondoskodást a jövőben sem gátolja a cafeteria-rendszer.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.