Üzleti tippek

Uber: megvan Magyarország legjobb startup ötlete!

Magyarországról egy vakok és gyengénlátók számára készült, mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveget fejlesztő csapatot választott a szakmai zsűri.

Az UberPITCH Európa 21 országában és 37 városában két héten keresztül adott lehetőséget startupoknak, hogy egy Uber-autóban utazva prezentálják üzleti ötletüket az adott régió legjobb tanácsadóinak, vállalatvezetőinek. A kezdeményezés során a cég közleménye szerint mintegy négyezer ötlet mutatkozott be Európa-szerte.

Június 1-jén a magyar felhasználók számára is lehetőség nyílt arra, hogy egy olyan autót rendeljenek, amelyben három zsűritag (Heal Edina, a Google Magyarország vezetője, Siklósi Zoltán, az Invescom vezetője, valamint Kassai Ákos, az IQB alapító-vezetője) hallgatta meg startup ötletüket.

A budapesti ötletek közül a zsűritagok az EVA (Extended Visual Assistant) csapatát választották az első helyezettnek. A nyertes fejlesztés egy olyan mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg, amely vakok és gyengénlátók számára készült. A készülék mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a környező tárgyakat, szövegeket és egyéb jelzéseket, és viselőjével élőszóban ismerteti azokat.

Ez volt az első startup-verseny, ahol a projektet elindítottuk, ráadásul a kidolgozottság egy még meglehetősen alacsony fokán, inkább csak kíváncsiságból. Ezért is örülünk különösen a magyarországi első helyezésnek, mert a vakok és gyengénlátók különböző közösségeiben történt korábbi kedvező fogadtatás után úgy tűnik, hogy a technológiai startup szcéna is értékeli erőfeszítéseinket – mondta Imre Krisztián, az EVA vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy jelenleg a legfontosabb céljuk a prototípus mielőbbi befejezése.

A közösségi taxis cég Magyarországon a Google-lal, az Invescommal és az IQB-val együttműködve kívánja segíteni a legjobb ötletek megvalósulását. Az akcióhoz Európa-szerte vezető kockázati tőke befektetőcégek is csatlakoztak, mint például az EQ T Ventures és az Atomico. A két legjobb európai ötlet lehetőséget kap arra, hogy Berlinben mutassa be üzleti ötletét Travis Kalanicknek, az Uber alapítójának, akivel együtt dolgozhatják ki saját üzleti stratégiájukat.

A budapesti UberPITCH-et megörökítő videó az alábbi linkről tölthető le, további információ pedig itt található a programról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik