Üzleti tippek

A NASA szupergépétől a gízai piramisokig: ezekre képes a magyar adatközpont

A pár éve még csak a sci-fikben látott technológiák ma már itt vannak köztünk.

Ha azt hitte, hogy az adatközpontok világa egy, az átlagos internetfelhasználótól távoli univerzum, téved. Az első ránézésre titokzatos létesítmények ott vannak mind a lakossági, mind pedig a vállalati felhasználók mindennapjaiban, akkor is, ha videót nézünk, közösségi oldalakon kommunikálunk vagy receptet keresünk a neten. Emellett a munkahelyünkön felhalmozott óriási adatmennyiség tárolásáról és biztonságáról is egyre inkább ilyen központokban gondoskodnak.

Az Invitel legújabb infografika-összeállításában bemutatja, milyen teljesítménnyel és paraméterekkel bír Magyarország egyik legkorszerűbb adatközpontja, a budapesti, Kozma utcában található Datacenter.

  • Tudta-e Ön például, hogy a Datacenterben a klímaberendezések ventilátorai annyi hideg levegőt szállítanak, hogy mindössze 40 perc elég lenne az Országház teljes légtartalmának klimatizálásához?
  • Gondolná, hogy az épületben található akkumulátorok (melyek a szünetmentes működést is biztosítják) akkora kapacitással rendelkeznek, hogy segítségükkel egy középkategóriás, 5 személyes elektromos autó oda-vissza akár 4-szer is megtenné a Budapest-London távolságot?

Az infografika ábrái is érzékeltetik, hogy a pár éve még csak a sci-fi filmekben látott technológiák ma már itt vannak köztünk.

Invitel_adatközpont_infografika1Invitel_adatközpont_infografika2Invitel_adatközpont_infografika3Invitel_adatközpont_infografika4Invitel_adatközpont_infografika5

Az Invitel négy létesítményből álló, mintegy 3000 négyzetméter hasznos alapterületű adatközponti flottájának zászlóshajója a több mint 1500 négyzetméteres Datacenter. A létesítmény által nyújtott szolgáltatások iránt az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a kereslet, ezért az infokommunikációs vállalat előrehozta az adatközpont jelentős mértékű bővítését, melynek munkálatai már meg is kezdődtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik