Üzleti tippek

Minden második magyar saját céget gründolna

A magyar lakosság közel fele érez magában kedvet önálló vállalkozás indításához, vagy ahhoz, hogy betársuljon egy már meglévő társaságba – derül ki a Budapest Bank reprezentatív kutatásából.

A felmérés eredményeiből jól látszik, hogy a többség bízik abban, hogy vállalkozása a közeljövőben megvalósulhat (54%), minden negyedik válaszadó pedig már tényleges ötlettel is rendelkezik. Kategorikusan csak a megkérdezettek ötöde zárkózott el attól, hogy céget alapítson.

A kutatás rávilágított arra is, hogy átlagosan a saját üzlet beindításhoz szükséges anyagi erőforrás mintegy harmadát (35%) fedeznék önerőből a megkérdezettek, banki kölcsönt pedig negyedük venne igénybe.

A vállalkozó kedvet érzők közül kiemelkedik a 18-24 éves felnőtt fiatal korosztály, amelynek több mint kétharmada nyitott arra, hogy saját céget alapítson. Ugyanakkor hiába magas a vállalkozásra nyitottak aránya, ez nem feltétlenül társul konkrét tervekkel: a vállalkozó kedvűek közül is csak minden negyedik (27%) rendelkezik pontos tervvel, és mindössze 6% kezdte már el az előkészítést is.

Motivációs tényezők

  • A megkérdezettek 83 százaléka számára az önállósággal összefüggő tényezők a legfontosabbak egy saját vállalkozásban: olyan munkavégzési lehetőségnek tartják, ahol a maguk urai lehetnek.
  • Második helyen a rugalmas munkaidő áll (30%), a harmadik helyen pedig az alkalmazottinál magasabb jövedelem ígérete (24%).

Vannak kételyek is

  • Gátló tényezőként a válaszadók 78%-a jelölte meg az anyagi korlátokat, amelybe a beindításához szükséges tőke és anyagi tartalék hiánya, a kiszámíthatatlanság és az anyagi biztonság kockáztatása egyaránt beletartoznak.
  • Szintén sokakat riaszt vissza a gyorsan változó szabályozói környezet: a vállalkozók által fizetendő adók és járulékok, a nehezen átlátható jogszabályok és a bonyolultnak vélt cégindítás.
  • A vállalkozáshoz szükséges kapcsolatok hiánya (46%) és a hiányos vállalkozási ismeretek (37%) ugyancsak többeket elrettentenek, különösen a 18-24 évesek körében (59, illetve 57%).

Önerő nélkül elképzelhetetlen

A felmérésben résztvevők több mint fele (64%) saját forrással vágna neki egy vállalkozás beindításának, közülük is a 25 évnél fiatalabbak támaszkodnának leginkább saját félretett pénzükre, megtakarításukra (77%).

A saját üzlet elindításhoz szükséges anyagi erőforrás mintegy harmadát (35%) fedeznék önerőből a megkérdezettek, és hogy a vállalkozás beindításának másik legnépszerűbb pénzügyi eszköze a válaszolók szerint a pályázati forrás vagy az állami támogatás.

Pályázati forrásból átlagosan a szükséges belépő összeg ötödét, állami támogatásból további tizedét finanszíroznák. A vállalkozó kedvűek negyede banki finanszírozást is felhasználna. A felmérés további érdekessége, hogy majdnem minden második vállalkozójelölt (42%) egyedül vágna bele egy üzlet beindításába, és befektetőkre sem tartana igényt. A kutatás során minden hetedik válaszoló (14%) támaszkodna társára a szükséges tőke előteremtésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik