Üzleti tippek

Csökkentek az ipari termelői árak

2016 áprilisában az ipari termelői árak átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,74 százalékkal estek, míg az exportértékesítési árak 0,24 százalékkal emelkedtek. 2016 első négy hónapjában a belföldi értékesítés árai 4,4, az exportértékesítésé 0,24 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 1,64 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2015. január–áprilisihoz képest.

Áprilisban éves szinten

Az ipar belföldi értékesítésének árai 4,7, ezen belül a feldolgozóiparé 4,8, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé – az előző hónapokhoz hasonlóan az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt – 5,64 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,04 százalékkal csökkentek az árak, főként az energiatermelő ágazatokban történt árcsökkenések hatására, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,74 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban nem változtak az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,24 százalékkal növekedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 0,74 százalékkal emelkedtek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé – szintén a földgáz világpiaci árának csökkenése következtében – 10,44 százalékkal esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik