Üzleti tippek

Csökkentek az ipari termelői árak

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 08:53

Korábban a témában:

2016 áprilisában az ipari termelői árak átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,74 százalékkal estek, míg az exportértékesítési árak 0,24 százalékkal emelkedtek. 2016 első négy hónapjában a belföldi értékesítés árai 4,4, az exportértékesítésé 0,24 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 1,64 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2015. január–áprilisihoz képest.

Áprilisban éves szinten

Az ipar belföldi értékesítésének árai 4,7, ezen belül a feldolgozóiparé 4,8, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé – az előző hónapokhoz hasonlóan az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt – 5,64 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,04 százalékkal csökkentek az árak, főként az energiatermelő ágazatokban történt árcsökkenések hatására, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,74 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban nem változtak az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,24 százalékkal növekedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 0,74 százalékkal emelkedtek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé – szintén a földgáz világpiaci árának csökkenése következtében – 10,44 százalékkal esett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.