Üzleti tippek

Rolek a vállalkozásokra bízná a béremelést

autószerelő (autószerelő, szerviz, )
autószerelő (autószerelő, szerviz, )
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) részvételével tartották meg a GÉMOSZ-MGYOSZ Gazdaságpolitikai Fórumot, melyen az autókereskedőket és szervizeket leginkább érintő aktualitásokat is megvitatták. Az eseményen az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc ismertette az aktuális bér- és munkaerőpaci helyzetet. Előadásában felhívta a figyelmet a munkaerőhiányra, illetve a Magyarország és az unió nyugati tagjai közötti bérszakadék problémájára és a szakképzés fontossága.

Rolek Ferenc előadásában elmondta, hazánkban ma már a legtöbb ágazatban a munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot: a kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett jelentős mértékben nőtt a munkavállalók elvándorlása, mely az elmúlt két évben erősödött fel igazán. A jelenség egyik fő oka a jelentős bérszakadék Magyarország és az Európai Unió más tagállamai között. AZ MGYOSZ alelnöke szerint ezért hosszú távon a hazai reálbérek emelkedése elkerülhetetlen, melynek azonban sok vállalkozásnál  a jövedelemteremtő képessége szab gátat.

Véleménye szerint a bérszakadékot nem lehet generálisan átugrani, és nincs szükség jogszabályi beavatkozásokra: az egyes vállalkozásoknak önállóan, saját lehetőségeikhez, illetve egyéni munkaerőigényeikhez igazodva kell megvalósítaniuk a béremelést. A legnagyobb hazai munkaadói szervezet alelnöke szerint persze a munkáltatói járulék csökkentése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások a szükséges mértékben tudjanak bért emelni. Emellett szükséges a belső és célzottan a külső munkaerőforrások mozgósítása és az általános iskolától a szakképzésig bezárólag úgy kell átalakítani hazánk oktatási rendszerét, hogy valódi, piacképes tudással rendelkező munkavállalókat képezzünk – mondta.

A Gazdaságpolitikai Fórumot Cséri János, GÉMOSZ alelnök nyitotta meg előadásával, melyben röviden összegezte az iparágat érintő problémákat és kihívásokat, illetve felhívta a figyelmet a feketegazdaság visszaszorításának fontosságára. Az eseményen a bankszektor és a hitelkihelyezési rendszer változásairól tartott előadást Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója és Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Deák László, a PwC Magyarország Kft. igazgatója az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabály-változásokról szóló előadásában hívta fel a figyelmet arra, hogy 2016. szeptember 30-tól bővül a kötelezettek köre, így többek között a gépjárműjavítással, -kereskedelemmel, illetve alkatrészek forgalmazásával foglalkozó vállalkozások is érintetté válnak. A fórumon előadást tartott továbbá Győri Gyula NKH elnök és Dr. Haverla Szandra, a Heinzelmann Ügyvédi Iroda partnere.

(A fórum május 19-én volt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik