autóipar (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)
Üzleti tippek

Az NGM így biztatja kivázásra a vállalkozókat

24.hu
24.hu

2016. 05. 30. 10:48

A kisvállalati adó (kiva) választásával - az NGM számításai szerint - az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban járna. A kormány adócsomagja a szabályozás jelentős egyszerűsítése mellett a jelenlegi kivásoknál jövőre további 1 milliárd forintot hagy – ha azt az Országgyűlés megszavazza, teszik hozzá a közleményben. Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket - adnak tippet.
Korábban a témában:

 

Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a gazdasági tárca adócsomagját, akkor jövőre még többeknek éri meg a kisvállalati adót választani – valószínűsíti a Nemzetgzadasági Minisztérium kivát népszerűsítő levele. A változások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan – hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd -, hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztrációra fordított idő is csökken. Ezt igazolja többek között az is, hogy az adóbevallás érdemi része háromról egy oldalra rövidül – írják.

Mi változik?

Jövőre a kisvállalati adó alapja kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és még kedvezőbbé válik. Az új megközelítés szakít a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatásával, így az adókötelezettség meghatározása a továbbiakban a vállalkozásból ki- és bevont vagyon egyenlegére – azaz az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére – épül.

Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt.

2017. január 1-jétől a kiva még jobban ösztönzi a beruházásokat azáltal, hogy az új beruházáshoz kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel már a beruházás évében levonható a személyi jellegű ráfordításokból is. Emellett rugalmasabbá válnak a veszteségelhatárolás feltételei, a keletkezett negatív adóalap így a későbbi években korlátozás nélkül felhasználható. Az adóalapot nem növeli a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozó járulékalapja.

Kik választhatják?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Az átálláshoz kapcsolódóan a már kivás cégek 2017-ben egy adóalap-csökkentő tételt alkalmazhatnak, amely visszamenőleg is biztosítja az újfajta adóalap-meghatározás előnyeit. Ez a tétel a korábbi adóbevallások alapján kiszámítható, ám ezt – a kormány adminisztráció-csökkentő adócsomagjának köszönhetően – egyetlen cégnek sem kell számolgatnia, azt a rendelkezésre álló adatok alapján megteszi az adóhivatal. Az összegről a NAV tájékoztatást küld az érintetteknek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.