Üzleti tippek

Itt a 101 legbefolyásosabb magyar – Orbán nélkül

Akkorát fordult a világ egy év alatt, mint amikor az ellenzék átveszi a hatalmat.

Másodszor állította össze a legbefolyásosabb magyar üzleti döntéshozók tablóját a Manager Magazin. A 101-es listára azok nem kerültek fel, akik üzleti érdekeltségük mellett aktív kormányzati pozíciót is betöltenek. Csak üzletemberek szerepelnek, de a politika miatt náluk is nagyot fordult a világ – írja beharangozójában a Világgazdaság.

A tíztagú szakértő zsűri javaslatai alapján összeállított listán több mint 160 név szerepelt. A rangsor pontozásos rendszer alapján alakult ki. Mivel sokszor egészen kicsi különbség volt ezért a zsűri úgy döntött, hogy tízes csoportokban, a csoporton belül sorrend nélkül, ábécérendben közli a neveket.

A magazin szerint Simicska Lajos és társai még annál is gyorsabban veszítik el befolyásukat, mintha új kormány alakult volna.

Orbán Viktor mindent megtesz egykori jó barátjának háttérbe szorításáért. Simicska és Nyerges ugyan nem esett ki a listáról, de ők voltak azok, akik a legtöbbet bukták egy év alatt.

Ugyanakkor egy pillanatok alatt milliárdossá vált polgármester (Mészáros Lőrinc), egy média- és kaszinóbirodalmat építő üzletember (Andy Vajna) és a láthatatlan kormányzati tanácsadó (Habony Árpád) is bekerült a tíz legbefolyásosabb üzleti döntéshozó közé. Ők olyan nagyágyúkhoz zárkóztak fel, mint a Richter vezetője, Bogsch Erik, az OTP elnök-vezére, Csányi Sándor vagy az FHB- és CEMP-elnök Spéder Zoltán. Az élvonalban maradt Demján Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt is. Friss belépő a TOP 10-ben még Matolcsy György is.

Zsolt Péter szociológus (lapunk rendszeres szerzője) azt mondta a magazinnak, hogy a rendszerváltás első generációs elitje azért tűnt el, mert gazdasági tőkéje voltaképpen a korábbi politikai tőke átmentése volt, ami nem való a kirakatba. A Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója ezt a háttérbe vonulást szerencsétlennek tartja, mert így az a kép alakult ki, hogy

van a szörnyű elit, amely zsákmányként tekint a társadalomra. Ez a metszet viszont egyértelműen torz…

A szociológus szerint az összkép azért kaotikus, mert a közvagyon átjátszásából meggazdagodott kegyeltek, offshore-lovagok mellett van egy szinte teljesen ismeretlen, modern réteg, amelynek tagjai valóban tisztességesen gazdagodtak meg.

Birtokoljuk a Rubik-féle elitet, a Prezi-féle kreativitást, egy sereg tehetséges és szorgalmas vállalkozót, de itt van velünk a balkáni-keleti erőszakos fajta is.

Így summázta a szociológus, miért lehetetlen egységesen megítélni a rendszerváltás utáni elitet.

Korábban a Napi.hu a gazdagság mellett a befolyást is külön rangsorolta. A kormányhoz közel álló üzletemberek közül Vajna András György (vagyis Andy Vajna) 44 milliárdos vagyonával a 16. helyre ugrott, először szerepelt a listán, a befolyás szerintin pedig az 5. lett.

A tavalyi élmezőny ott nem változott érdemben. Első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon Lázár János kancelláriaminiszter végzett. A negyedik legbefolyásosabb Matolcsy György, az ötödik pedig Vajna András György lett. Habony Árpád két helyet rontva a hatodik, Rogán Antal egy hellyel hátracsúszva a hetedik lett ezen a listán. Garancsi István hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb,Szijjártó Péter a kilencedik, míg a tizedik helyre Mészáros Lőrinc „futott be”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik