Üzleti tippek

Pár hét és itt a nyaralási szezon, lássuk, drága lesz-e az euró

A családok megindulnak külföldre, devizát kell váltani. A forint gyengélkedett a napokban, pedig az első felminősítés is megérkezett. Hosszabb távon sok minden befolyásolja az erejét. Saághy Pál (Equilor Befektetési Zrt.) foglalta össze, hogy mire számítsunk.

A Fitch Ratings felminősítette az ország államadósság-besorolását, és ezzel sokak reményét teljesítette be. Viszont azt tapasztaltuk, hogy a forint – legalábbis az euró/forint jegyzése – a döntést követően még magasabb szintekre került, mint előtte volt. Ebben a helyzetben mérlegelni kell azt, hogy milyen hatások várhatóak, még mi lesz az, ami befolyásolni fogja a jövőbeni mozgást. Itt rövid távon kell gondolkoznunk, hiszen a nyár is rövid, és ha nem szeretnénk lekésni a szezont, akkor el kell dönteni, hogy mikor vegyük meg a devizát – kezdi elemzését Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezető üzletkötője felvetésünkre, hogy ti. a nyári szezonban nagyon sokaknak nem mindegy, mennyiért jutnak majd euróhoz. A megfelelő döntéshez lesz most néhány a fontos esemény, aminek a kimenetelét figyelni kell, ezeket foglalta össze a videóban az üzletkötő.

Bár a Fitch döntése közvetlenül nem hozott forinterősödést, nincsen már nagyon messze a Moody’s felülvizsgálata: július 8-án fognak döntést hozni a magyar államadósság-besorolásáról és ha meglépik azt, amit most a Fitch, akkor nagyon sok befektetési alap nyithat a magyar eszközök irányába. Főleg azok az intézményi befektetők, amelyek a befektetési politikájukban azt rögzítették, hogy legalább 2 hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában kell lennie azoknak az eszközöknek, amiket megvásárolhatnak.

Ők ez esetben megvásárolnák a magyar állampapírokat, magyar eszközöket még akkor is, hogy ha nem várnának semmi pozitívat Magyarországtól. Egész egyszerűen olyan benchmarkokat (referencia-összehasonlításokat) alkalmaznak, amik egy neutrális súly esetén számukra azt jelentik, hogy az eddig nem tartott magyar eszközök bekerülnek a befektetési kosárba és akkor egyszerűen meg kell, hogy vegyék őket. Ez egy természetes kereslet lenne a magyar eszközök iránt és gyakorlatilag a forintot közvetlenül erősítené. Nem beszélve arról, hogy másodlagos hatása is lenne, hiszen az államadósság finanszírozása valószínűleg olcsóbbá válna, hiszen ez a folyamat a kötvényhozamokat is lefelé szorítaná. Tehát reménykedhetünk ebben az intézkedésben.

Ugyanakkor a nyáron lesznek más fontos tényezők is, amelyek a forint mozgását kívülről alakítják.

Ilyen lesz például az angolok népszavazása június 23-án. Ők arról döntenek, hogy maradjanak-e az Európai Unióban. Nyilván egy angol kiválás jelentős turbulenciákat hozna és az olyan devizákat, mint a forint, vagy éppen a régiós társa, a lengyel zlotyi vélhetően gyengítené. A legfrissebb közvélemény kutatások azt mutatják, hogy inkább maradnának az angolok és egy ilyen típusú megerősítés szintén pozitív tudna lenni a forintra nézve.

Ott van ezen kívül az amerikai jegybank (Federal Reserve, FED) kamatdöntése is, ami szintén júniusban várható. Nem sokkal egyébként az angol szavazás előtt. Ez azt is jelenti, hogy talán az amerikai döntéshozók még kivárnak a kamatemeléssel, ami szintén pozitív lenne a  forintra vonatkozóan. Ugyanakkor a júliusi ülésen, ha júniusban nem emelnek, már jó eséllyel ezt megléphetik ezt a monetáris szigorító intézkedést, hogy ha az addig érkező amerikai makrogazdasági adatok nem romlanak. Ez a lépés júliusban viszont már negatív hatású lenne a forintra.

A magyar eszközökkel – és főleg a forinttal – kapcsolatban egyébként az elmúlt időszakban inkább pesszimistára forduló befektetők érvei között található az, hogy a 2017-es költségvetésben egy lazuló fiskális fegyelmet figyelhetünk meg. Jövőre 2,4 százalékra emelték a hiánycélt, ami jóval meghaladja az eddigit. Másrészt azt tapasztalhattuk, hogy a várakozásoktól jelentősen elmaradó ipari termelési-, illetve GDP-adat jött ki az előző negyedévről. Ezek szintén inkább elbizonytalanították a befektetőket. Ám “egy adat nem adat”, így továbbra is figyelni kell az ez irányú hazai makrogazdasági jelentésekre is.

Továbbá, figyelnünk kell a Magyar Nemzeti Bank pénzpolitikájára. Sokan találgatják, hogy hol lesz majd a kamatcsökkentési ciklus alja. Saághy Pál úgy látja, hogy összességében az, hogy egy vagy két nagyon kis mértékű kamatcsökkentés van-e hátra, nem befolyásolja jelentősen és tartósan a forint árfolyamát. Viszont az egyéb intézkedésekkel, például a kamatfolyosó módosítással, a BUBOR-ral kapcsolatos átalakítási tervekkel együtt

az MNB lépései már befolyásolni fogják a piaci szereplők várakozását.

Összességében Saághy Pál azt várja a forinttól, hogy bár most egy gyengébb szinten kereskednek vele, azért azok a tényezők, amelyek korábban is a forint gyengülését fékezték és adott esetben gyakran a visszaerősödését okozták, továbbra is fennállnak. Ilyen pl. Magyarország jelentős folyó fizetési mérleg többlete, amely jelentős külkereskedelmi mérlegtöbbletből, illetve a beáramló EU-pénzekből adódik össze. Ez a tényező a továbbiakban is fennmarad és hogy ha lesz is forint gyengülés, vélhetően azt fékezni fogja. Ha jelentős, nagy mértékű forinterősödésre nem is várhatunk, azért arra van esély, hogy a forint inkább a 310-315-ös szintek közelében mozogjon a nyáron, semmint hogy a 320-as szinteket átlépve, drasztikusan gyengüljön – foglalta össze a képet a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik