Üzleti tippek

Parlagfűirtáshoz 42,5 ezer forintos cipő dukált

allergia (allergia, parlagfű)
allergia (allergia, parlagfű)

Tavaly év elején a vádhatóság elutasította egy jobbikos képviselő feljelentését mondván, nem bűncselekmény, ha az egyszázalékos szja-felajánlást mondjuk cipőtisztításra vagy végkielégítésre költi az állam. Amikor kiderült egyébként, hogy az allergia elleni harcra szánt százmilliókat mire költötték, az 1,1 milliárdból megmaradt 642 millió forintot visszacsoportosították az eredeti célra, és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig szentül ígérte, ebből most már tényleg hatékonyan lépni fognak.

A hvg.hu most utánanézett, valóban így történt-e: kikérte azokat a minisztériumi beszámolókat, amelyekkel a könnyen jött, vissza nem térítendő közpénz (felajánlott adó 1 százalékok, parlagfűirtási célra) elköltését bizonyították a különböző szervezetek, köztük sportegyesületek, városszépítő és horgászegyesületek, falusi nőegyletek. Meglepő dolgokra bukkantak a slendriánul elkészített papírokban.

A slágertermék a traktor volt 2-4 millió forint közötti összegben (hogy valóban parlagfűirtásra használták-e, az elég kérdéses itt-ott), 200-300 ezer forintos fűkaszát is sokan vásároltak a nem ritkán soha korábban ilyen tevékenységgel nem foglalkozó szervezetek is. De ahogy a lap fogalmazott: a védőfelszereléstől a macheteszárig vettek mindent, ami szerintük a parlagfű irtásához kell. Meg azon túl is. Az egyik civilszervezet pl. 212 ezer forintot költött 5 munkavédelmi lábbelire, vagyis darabja 42 500 (adó)forintba került. Akkor, amikor ennek bő tizedéért is lehet már munkavédelmi cipőt kapni.

Az ellenőrzéshez pedig az iratok alapján elég volt a szöveges beszámoló és a bizonyító erejű fotók. Ezeket is megnézték a lapnál, de pont a bizonyító erőt nemigen találták jó pár helyen. Visszaélés a tárca szerint fel sem merülhet, mert „a helyi kontroll elég biztosítékot ad az eszközök ok- és célszerű használatára”, amelyet ellenőriznek is, úgy, ahogy írták. A lapnál viszont nem hiszik, hogy ezek alapján komolyan gondolja a kormányzat a több millió allergiás életét megkeserítő probléma megoldását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik