Budapest, 2016. április 22.
A Nemzeti Szalon 2016 - Képek és pixelek címû kiállítás megnyitója a Mûcsarnokban, Budapesten 2016. április 22-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
Üzleti tippek

Felbecsülhetetlen értékeket védenek az okoskütyük

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 11:51

Az ipari vagy éppen kereskedelmi cégek mellett a múzeumokban is egyre fontosabb szerephez jutnak a Machine-to-Machine – gépek közötti – megoldások, így az egymással kommunikáló szenzorok, a valós idejű mérések és folyamatos adatküldések is.
Korábban a témában:

„Egy műtárgy esetén nagyon pontos előírásokat kell teljesíteni: például a festményeknél, fotóknál a túl száraz levegő miatt szétválhatnak a rétegek, míg a párás levegőtől penészesedhetnek. Ugyanígy a túl hideg vagy a túl meleg levegő, illetve a megengedettnél gyorsabb hőmérsékletváltozás olyan folyamatokat indíthat be, amelyek akár tönkre is tehetik a műalkotást” – összegezte Szabó Tibor, a Kern Communications Systems Kft. üzletfejlesztési vezetője.

Például a látogatók hirtelen beáramló csoportja nemcsak a hőmérsékletet emeli, hanem a légzés során szén-dioxidot juttat a levegőbe, ez pedig a párával keveredve szénsavként szintén káros hatással lehet. Fontos tehát, hogy ezeket a paramétereket folyamatosan mérjék, és olyan berendezések is szükségesek, amelyek képesek az állandóan változó körülményeket – különböző készülékek vezérlésével – megfelelő szinten tartani.

Korábban bizonyos méréseket a restaurátorok gyakran kézi műszerekkel végezték és füzetbe jegyezték fel az eredményeket. A modern szenzortechnológia viszont ennél sokkal pontosabb és sokkal nagyobb mennyiségű adatgyűjtésre képes, továbbá a begyűjtött információkat azonnal továbbítja a kihelyezett párátlanító-párásító, hűtő-fűtő berendezésekhez is.

„A műalkotások legnagyobb részét ráadásul raktárakban tárolják. Itt viszont jóval körülményesebb a kézi mérések elvégzése. Ezen felül számolni kell az emberi hibázási lehetőséggel is, illetve vannak olyan paraméterek, amelyeket hagyományos eszközökkel nem is lehet mindenhol megvizsgálni. A vezeték nélküli szenzorok viszont könnyen elhelyezhetőek a ládákban is, így távolról, a raktár kinyitása nélkül is folyamatosan monitorozhatóak a benti adatok” – részletezte a szakember a M2M Zóna című műsorban, a Trend FM-en.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.