Üzleti tippek

Felbecsülhetetlen értékeket védenek az okoskütyük

Az ipari vagy éppen kereskedelmi cégek mellett a múzeumokban is egyre fontosabb szerephez jutnak a Machine-to-Machine – gépek közötti – megoldások, így az egymással kommunikáló szenzorok, a valós idejű mérések és folyamatos adatküldések is.

„Egy műtárgy esetén nagyon pontos előírásokat kell teljesíteni: például a festményeknél, fotóknál a túl száraz levegő miatt szétválhatnak a rétegek, míg a párás levegőtől penészesedhetnek. Ugyanígy a túl hideg vagy a túl meleg levegő, illetve a megengedettnél gyorsabb hőmérsékletváltozás olyan folyamatokat indíthat be, amelyek akár tönkre is tehetik a műalkotást” – összegezte Szabó Tibor, a Kern Communications Systems Kft. üzletfejlesztési vezetője.

Például a látogatók hirtelen beáramló csoportja nemcsak a hőmérsékletet emeli, hanem a légzés során szén-dioxidot juttat a levegőbe, ez pedig a párával keveredve szénsavként szintén káros hatással lehet. Fontos tehát, hogy ezeket a paramétereket folyamatosan mérjék, és olyan berendezések is szükségesek, amelyek képesek az állandóan változó körülményeket – különböző készülékek vezérlésével – megfelelő szinten tartani.

Korábban bizonyos méréseket a restaurátorok gyakran kézi műszerekkel végezték és füzetbe jegyezték fel az eredményeket. A modern szenzortechnológia viszont ennél sokkal pontosabb és sokkal nagyobb mennyiségű adatgyűjtésre képes, továbbá a begyűjtött információkat azonnal továbbítja a kihelyezett párátlanító-párásító, hűtő-fűtő berendezésekhez is.

„A műalkotások legnagyobb részét ráadásul raktárakban tárolják. Itt viszont jóval körülményesebb a kézi mérések elvégzése. Ezen felül számolni kell az emberi hibázási lehetőséggel is, illetve vannak olyan paraméterek, amelyeket hagyományos eszközökkel nem is lehet mindenhol megvizsgálni. A vezeték nélküli szenzorok viszont könnyen elhelyezhetőek a ládákban is, így távolról, a raktár kinyitása nélkül is folyamatosan monitorozhatóak a benti adatok” – részletezte a szakember a M2M Zóna című műsorban, a Trend FM-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik