Üzleti tippek

Elöregszünk szép lassan, de diplomával lesz pénzünk

diploma (Array)
diploma (Array)
A KSH jelentése szerint hatalmas különbségek fizetése között, diplomával többet lehet keresni, mint anélkül.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című jelentése szerint hatalmas különbségek vannak a magyarok fizetései között, írja a Magyar Nemzet. Átlagosan három és félszeres a bérkülönbség a legmagasabb és a legalacsonyabb végzettségű dolgozó között, tavaly 135 és 478 ezer forint között mozogtak a fizetések.

Azok, akik egyetemet végeztek, átlagosan 37 százalékkal kerestek többet tavaly, mint akiknek főiskolai diplomájuk volt. A középfokú végzettséggel rendelkezőknél még nagyobb a különbség, a szakiskolát végzettek átlagosan bruttó havi 160 ezret kerestek, viszont a technikumot végzettek már 246 ezret. A versenyszférában lehet a a legjobban keresni, átlagosan közel havi bruttó 600 ezer forintot, ugyanakkor itt a legnagyobb a bérek közötti különbség.

A KSH azt is megvizsgálta, hogyan viszonyul a nyugdíjak értéke a keresetekhez. Egy dán vagy osztrák nyugdíjas két és félszer annyi árut tud megvásárolni időskori ellátásából, mint egy magyar, egy bolgár viszont csak feleannyit.

A magyar lakosság folyamatosan öregszik. 2015-ben a lakosság 17,9 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb. Ez a szám 25 évvel ezelőtt 13,3 százalék volt. Területileg is változó a helyzet, Szabolcsban például sokkal több az egészségi okok miatt munkaképtelen vagy csak részben munkaképes lakosok aránya, mint Budapesten vagy Nyugat-Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik