Üzleti tippek

Bedöntheti a családi vállalkozásokat a generációváltás

A kkv-szektort meghatározó családi vállalkozások többségét a rendszerváltást követően alapították, emiatt a generációváltás problémája is egy hullámban, a következő öt év során éri el őket.

„Márpedig a nemzetközi tapasztalatok szerint az érintett cégek kétharmada nem él túl egy ilyen váltást, egy ekkora mértékű, az egész szektorra kiterjedő bedőlés pedig komoly gazdasági és társadalmi kockázatot rejt magában” – hívja fel a figyelmet Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügyi és számviteli karának dékánja.

A BGE jelenleg egy, a jelenség kezelésére irányuló, a családi vállalkozások vezetőinek szóló képzést dolgoz ki a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségével közösen.

Bár a magyar jogrend nem ismeri a családi vállalkozás fogalmát, a GDP 70-72 százalékát és a foglalkoztatottság közel felét biztosító kis- és középvállalkozói szektort jelentős mértékben meghatározza ez a vállalkozási típus.

Gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy a 2008-as válság idején készült felmérések szerint a családi vállalkozások munkahelymegtartó ereje felülmúlta minden más társaságtípusét. Ezért is jelenthet komoly kockázatot, hogy a családi vállalkozások nagy részét közel azonos időszakban, a következő öt évben érinti majd a vállalatvezetői generációváltás problémája.

A családi vállalkozások – egyebek mellett – a tekintetben térnek el az egyéb gazdasági társaságoktól, hogy a vállalkozás a család egzisztenciájának is a biztosítéka.

Érdemes megkülönböztetni a „lehetőségorientált” és „kényszer szülte” cégeket, melyek növekedés iránti motivációjukban, innovációra való képességükben, a professzionalizációra, nemzetköziesedésre való hajlandóságukban markánsan különböznek egymástól.

Mivel Magyarországon a családi vállalkozások többsége a rendszerváltást követő években alakult, komoly hiányt eredményezne a hazai termelésben és szolgáltatásban, egy, az európai trendekhez hasonló bedőlési hullám – emelte ki Heidrich Balázs.

„A probléma megoldásához sürgető lenne Magyarországon is definiálni a családi vállalkozások fogalmát, biztosítani kellene a megfelelő jogi és pénzügyi feltételeket az akadálytalan cégátadáshoz, valamint átfogó adatgyűjtéseket és kutatásokat kellene indítani a megfelelő szakpolitikai döntések és szabályozások előkészítéséhez. A folyamat az unió több tagországában már elkezdődött: a pénzügyi szakemberek azon dolgoznak, hogy megkülönböztetve más vállalkozási formáktól, külön adókulcs alá kerüljenek a családi vállalkozások” – tette hozzá a BGE dékánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik