Üzleti tippek

A munkaerőhiány miatt is fontos program lehet a Szakmák éjszakája

Országszerte több mint 300 helyszínen, 700 cég részvételével rendezik meg a Szakmák éjszakáját pénteken, több mint 4000 programon vehetnek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón.

Odrobina László hozzátette: a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult programot az NGM emelte országos szintre. Az este 6-tól 10-ig tartó, ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhetnek meg, például legorobotokat programozhatnak, hegeszthetnek, de lesz autóalkatrész felismerés, nyomdaipari bemutató és stílustanácsadás is.

A rendezvényekre elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat várják, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújt.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta, hogy bizonyos területeken komoly munkaerőhiány is fellépett. Sokat kell tenni azért, hogy minél több diák válasszon szakmát. Hozzátette: a gazdaság munkaerőigényét csak egy jól működő szakképzési rendszer tudja biztosítani, ezért alakították át a rendszert tavaly.

A minisztérium tervei szerint a szakképzési centrumok a szakmák oktatásán túl általános képzési centrum jelleggel is működnek majd, itt lehetőség lesz idegen nyelv tanulására vagy életpálya-tanácsadást kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik