Üzleti tippek

Vasárnapi nyitva tartás: óriási verseny lesz, ki nyit ki előbb

Népszavazás nélkül ért el sikert az MSZP kezdeményezése: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn közösen jelentette be, hogy a kormány a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény visszavonását javasolja.

Klasszikusan igazolták

Reiner Roland politikai elemző múlt héten már jelezte, valószínűleg kihátrálhat a kormány a vasárnapi boltzár mögül, hiszen ezzel a lépéssel kifoghatja a szelet az ellenzék vitorlájából. Azt is mondta, ez a felvetés erősen téma lehet a kormánypárt berkein belül. Igaza lett. Ahogy abban is, hogy az emberekre fognak hivatkozni indoklásként, jelezve, hogy figyelembe veszik a társadalom igényét.

Azzal pedig, hogy sikerként mutatták be a bejelentéskor a vasárnapi boltzárat, annak is elejét vették, hogy ez egy eleve rossz döntésként legyen elkönyvelve. Ezt a részt (vagyis, hogy siker volt-e a vasárnapi boltzár) ráadásul nagyon nehéz megítélni – különböző becslések vannak ugyanis arra nézve, hogy kinek mit hozott a tavaly március közepe óta érvényben lévő tilalom – utalt arra, amire Vámos György is korábban lapunknak.

Vagyis nyugodtan mondhatták azt, hogy nem volt rossz a bevezetés, csak az embereket nem sikerült meggyőzni arról, hogy megszeressék az új rendet. Ha pedig valamit vissza kell vonni, akkor klasszikus kommunikációs elem (láthattuk már korábban is), hogy a kormány azt mondja: az elképzelés jó volt, csak nem jól sikerült az elfogadtatása.

Menteni a menthetőt

Reiner érdekesnek találta azonban, hogy Lázár János a csütörtöki kormányinfón még azt mondta, hogy döntsön a nép, az eredmény pedig legyen kötelező. Valamint arra a kérdésre, hogy változtat-e a kormány a jogszabályon azt válaszolta: “Eszünk ágában sincs ilyet tenni”.

Négy nap alatt tehát óriási pálfordulás következett be. Ráadásul kedden kivételes sürgősséggel meg is szavaztatnák a parlamenttel a visszavonást. Rogán Antal hétfőn úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

Reiner megítélése szerint tipikusan “menteni a menthetőt” helyzet volt ez, hiszen bár jól kommunikálták, mégiscsak egyfajta kudarc a kormány számára a visszakozás. A hirtelen sietség is jól jelzi, a kormány valódi kockázatot láthatott a népszavazásban, ezért minél hamarabb túl akartak lenni a dolgon, fékezni azt a lendületet, amit az ellenzék kaphatott volna tőle.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Észszerű döntést hozott a kormány

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint is észszerű döntést hozott a kormány. Vámos György azt mondta lapunknak: ez volt a lehető leglogikusabb lépés. Elejét akarták venni egy újabb vitának, és ha innen közelítjük, akkor is bölcs döntés volt – tette hozzá.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón többek között azt is kijelentette, becslések szerint volt átrendeződés a különböző bolttípusoknál, a nagyobb üzletek felől a kisebbek felé tolódott át a kereskedelem szerkezete. Vámos Györgyöt kérdeztük, mit szól ehhez, hiszen múlt héten azt nyilatkozta lapunknak, hogy nincs olyan adat, mely igazolná az átrendeződést.

A főtitkár szerint a miniszter korrektül fogalmazott, mert nem azt mondta, hogy a statisztikákból olvasták ki az átrendeződést, hanem, hogy ezt becsülték. Ezzel kapcsolatban Vámos megismételte, amit korábban is mondott lapunknak, hogy mindenkinek jogában áll becsülni. Ami a legfontosabb, hogy a vásárlók kerültek az első helyre. Ezt ő nagyon fontosnak tartja. És örül a döntésnek.

A 24.hu észrevétele:

Ha Varga Mihály becslésekre alapozó piacértékelését elfogadjuk, vagyis hogy “a nagyobb üzletek felől a kisebbek felé tolódott át a kereskedelem szerkezete”, akkor vajon nem várható-e, hogy ez a kedvező folyamat a visszájára fordul, amint újra kinyithatnak a nagyok?

Hatalmas verseny indulhat az elsőségért

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint ha az Országgyűlés kedden – kivételes sürgősséggel – a kormány javaslata szerint szavaz a benyújtott előterjesztésről, az akár már a hétvégén hatályos lehet. Vagyis már most vasárnap újra szabad lehet a vásár. De vajon elég-e egy hét az átállásra? Erről is kérdeztük a láncokat.

Vámos György szerint föl kell még rá készülni, hogy újra nyitva lehessenek a boltok vasárnap. Arra nem vállalkozott, hogy megbecsülje, ez mennyi időbe telhet, de mint mondta, nyilván mindenki abban érdekelt, hogy minél gyorsabban vissza tudjon állni a vasárnapi kiszolgálásra. Ami nem lesz könnyű – tette hozzá. Sok feladat lesz vele. Eladó kell, áru kell, takarító, stb. De meg fogják oldani az érintettek. Méghozzá rohamtempóban. Mert az biztos, hogy óriási verseny lesz abban, hogy ki nyit ki előbb – borítékolta.

Mit szólnak az áruházláncok?

Elsőként a Lidl Magyarország reagált megkeresésünkre. Jelezték, tudomásul veszik, ha módosítják a törvényt, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fognak folytatni. A Tesco sajtóosztálya sem írt konkrétumokat, csak hogy mindig a hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket kínálják, illetve hogy vizsgálják a törvénymódosítási javaslatot.

A SPAR Magyarországnál hangsúlyozták, kiemelten fontosnak tartják a vásárlói visszajelzéseket. Éppen ezért a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitva tartás természetesen –ahogy a törvény bevezetését megelőzően- csak azon áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják – tették hozzá. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek. A vevői igényeknek megfelelve továbbra is szeretnének mindent megtenni azért, hogy vásárlóik a lehető legkényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat, akár a vasárnapi napokon is – írták.

A CBA jelezte, természetesen minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Ha megszavazzák a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvény eltörlését, azt is elfogadják.
Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak – például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban – akkor tudnak/fognak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik