Üzleti tippek

Magukhoz tértek a kkv-k

Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most optimistábban látják a cégek a pénzügyeiket.

A hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásai nagymértékben javultak, átlagosan 4,8%-os árbevétel és 3,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv-kutatásának legutóbbi adataiból. Árbevételük idei alakulását tekintve a mikrovállalkozások, a profitot nézve azonban a középvállalkozások az optimistábbak.

A bizalmi index összeállításához félezer hazai mikro,- kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg. Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most jóval optimistábban nyilatkoztak a cégek pénzügyeik idei alakulásáról, árbevétel- és eredményvárakozásuk egyaránt visszakorrigált.

A kkv-k átlagosan 4,8%-os árbevétel-növekedést prognosztizálnak idén, ami az előző negyedévhez képest 0,9 százalékpontos emelkedést jelent.

„A kkv-k kétharmada 0 és 6 százalék közötti bevételnövekedést valószínűsít, 6% feletti bővüléssel a cégek negyede számol, míg a jelenleginél alacsonyabb bevételt minden tizenegyedik vállalkozás feltételez” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Az árbevétellel kapcsolatban a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 5,7%-os, míg a középvállalkozások 5,1%-os bevétel növekedést feltételeznek. Továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ami számszerűsítve 3,5%-os bővülést jelent.

A különböző ágazatok közül a szolgáltató szektor pénzügyi várakozása a legkedvezőbb, hiszen átlag feletti, 5,4%-os növekedést valószínűsítenek.

Profitkilátások

2,4%-ról 3,2%-ra ugrott a várt profit mértéke a teljes kkv-szektor szintjén. Idén a kkv-k 91%-a vár növekedést, azonban a tavalyinál kisebb nyereséggel számoló cégek aránya közel duplájára, 5%-ról 9%-ra nőtt.

A középvállalkozások és a mikrovállakozások hasonlóan jó eredményt valószínűsítenek (3,7 és 3,5 százalék), míg a kisvállalkozások mindössze 2,6%-os profitnövekedést várnak.

A szektorok közül a mezőgazdasági és szolgáltató cégek visszafogottabbak (2,3% és 2,7%), míg a kereskedelmi és ipari cégek közel azonos mértékékű, ennél jóval nagyobb nyereségnövekedésre számítanak (3,6% és 3,7%).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik