Businessman analyzing business data and using calculator
Üzleti tippek

100 ezer kft.-t büntethet meg a cégbíróság

24.hu
24.hu

2016. 02. 22. 14:29

Súlyos bírságot kockáztatnak azok a cégek, amelyek március 15-ig nem emelik 3 millió forintra a törzstőkéjüket.

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. minimum 3 millió forintban határozta meg a kft.-k törvényileg előírt jegyzett tőkéjét.

Ennek következtében a jelenleg működő hazai kft.-k körülbelül 90 százalékának, vagyis közel 130 ezer cégnek kell jelentős törzstőke-emelést végrehajtania legkésőbb 2016. március 15-ig – hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

A törvényi kötelezettség többféleképpen teljesíthető

Fontos tudni, hogy a cég törzstőkéjén felüli vagyonból is lehet tőkét emelni, ha a vagyon erre fedezetet nyújt. Ebben az esetben a tőkeemelésről szóló döntés alapja a cég 6 hónapnál nem régebbi éves beszámolója vagy közbenső mérlege lehet. Ilyenkor célszerű, az egyébként is elkészítendő, 2015. december 31-i fordulónapra összeállított mérleget erre a célra felhasználni. Ehhez azonban szükséges, hogy a mérlegkészítés időpontja március 15. előtti legyen. Ha ez a dátum eddig március 15. utáni volt a cég számviteli politikája szerint, akkor a 2015. év végi mérleg felhasználásához a számviteli politika még 2015. évi módosítása szükséges– összegezte Kőszegi Anna könyvvizsgálati szolgáltatásokért felelős partner.

A módosítással kapcsolatos március 15-i határidőre azért is érdemes odafigyelnie a vállalkozásoknak, mert ha addigra nem teljesítik a törvényi előírásokat, akkor a cégbíróság súlyos pénzbírsággal is sújthatja őket a bejelentési kötelezettség késedelme miatt.

Kft. helyett bt.

Ha az adott cégnek nincs lehetősége a törzstőke-emelésre, akkor át kell alakulnia egy olyan cégformává – például betéti társasággá – ahol már nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben viszont a társaságnak már számolnia kell az átalakulással járó vagyonmérleg készítési és könyvvizsgálati, valamint közzétételi kötelezettséggel és annak költségeivel.

A cégek a minimálisan jegyzett tőkéjüket külső forrásból is megemelhetik. Ezek közül a legegyszerűbb eljárás a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulása (apport).

Népszerű megoldás a tagi hitel tőkévé konvertálása

Ez az eljárás viszont a magánszemély egy elengedett követelésének fog számítani, ami az illetékfizetési kötelezettség miatt nem a legolcsóbb megoldás. „A vállalkozásoknak minden esetben figyelembe kell venniük, hogy a cégbírósághoz benyújtott társasági határozat és változásbejegyzési kérelem csak abban az esetben lesz térítésmentes, ha azok csak az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítással kapcsolatos módosításokat tartalmaznak” – mondta Kőszegi Anna. Egyéb változtatás esetén ugyanis akár 40 ezer forint is lehet a módosítás összege. Ezért az érintett vállalkozásoknak minden esetben érdemes előzetesen egyeztetniük a saját könyvelőjükkel.

Emelés részletekben

Az új Ptk. azt is lehetővé teszi, hogy a tagok a törzstőke-emeléshez szükséges anyagi hozzájárulásukat több év alatt teljesítsék és azt a cég által kitermelt nyereségből fedezzék.

Ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy a társaság egészen addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg azok a törzstőkét a nyereségből fel nem töltik a törvényben foglalt 3 millió forintos szintre. Azt is figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban a tagok a saját vagyonukkal is felelnek a vállalkozásuk tartozásaiért – tette hozzá a szakértő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.