Üzleti tippek

100 ezer kft.-t büntethet meg a cégbíróság

Súlyos bírságot kockáztatnak azok a cégek, amelyek március 15-ig nem emelik 3 millió forintra a törzstőkéjüket.

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. minimum 3 millió forintban határozta meg a kft.-k törvényileg előírt jegyzett tőkéjét.

Ennek következtében a jelenleg működő hazai kft.-k körülbelül 90 százalékának, vagyis közel 130 ezer cégnek kell jelentős törzstőke-emelést végrehajtania legkésőbb 2016. március 15-ig – hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

A törvényi kötelezettség többféleképpen teljesíthető

Fontos tudni, hogy a cég törzstőkéjén felüli vagyonból is lehet tőkét emelni, ha a vagyon erre fedezetet nyújt. Ebben az esetben a tőkeemelésről szóló döntés alapja a cég 6 hónapnál nem régebbi éves beszámolója vagy közbenső mérlege lehet. Ilyenkor célszerű, az egyébként is elkészítendő, 2015. december 31-i fordulónapra összeállított mérleget erre a célra felhasználni. Ehhez azonban szükséges, hogy a mérlegkészítés időpontja március 15. előtti legyen. Ha ez a dátum eddig március 15. utáni volt a cég számviteli politikája szerint, akkor a 2015. év végi mérleg felhasználásához a számviteli politika még 2015. évi módosítása szükséges– összegezte Kőszegi Anna könyvvizsgálati szolgáltatásokért felelős partner.

A módosítással kapcsolatos március 15-i határidőre azért is érdemes odafigyelnie a vállalkozásoknak, mert ha addigra nem teljesítik a törvényi előírásokat, akkor a cégbíróság súlyos pénzbírsággal is sújthatja őket a bejelentési kötelezettség késedelme miatt.

Kft. helyett bt.

Ha az adott cégnek nincs lehetősége a törzstőke-emelésre, akkor át kell alakulnia egy olyan cégformává – például betéti társasággá – ahol már nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben viszont a társaságnak már számolnia kell az átalakulással járó vagyonmérleg készítési és könyvvizsgálati, valamint közzétételi kötelezettséggel és annak költségeivel.

A cégek a minimálisan jegyzett tőkéjüket külső forrásból is megemelhetik. Ezek közül a legegyszerűbb eljárás a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulása (apport).

Népszerű megoldás a tagi hitel tőkévé konvertálása

Ez az eljárás viszont a magánszemély egy elengedett követelésének fog számítani, ami az illetékfizetési kötelezettség miatt nem a legolcsóbb megoldás. „A vállalkozásoknak minden esetben figyelembe kell venniük, hogy a cégbírósághoz benyújtott társasági határozat és változásbejegyzési kérelem csak abban az esetben lesz térítésmentes, ha azok csak az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítással kapcsolatos módosításokat tartalmaznak” – mondta Kőszegi Anna. Egyéb változtatás esetén ugyanis akár 40 ezer forint is lehet a módosítás összege. Ezért az érintett vállalkozásoknak minden esetben érdemes előzetesen egyeztetniük a saját könyvelőjükkel.

Emelés részletekben

Az új Ptk. azt is lehetővé teszi, hogy a tagok a törzstőke-emeléshez szükséges anyagi hozzájárulásukat több év alatt teljesítsék és azt a cég által kitermelt nyereségből fedezzék.

Ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy a társaság egészen addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg azok a törzstőkét a nyereségből fel nem töltik a törvényben foglalt 3 millió forintos szintre. Azt is figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban a tagok a saját vagyonukkal is felelnek a vállalkozásuk tartozásaiért – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik