Budapest, 2013. szeptember 7.
Autókereskedõ egy autót mutat egy érkelõdõnek a Fõvárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykõrösi úton 2013. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Üzleti tippek

Rákapcsolt a lízingpiac

24.hu
24.hu

2016. 02. 16. 12:44

Két számjegyű növekedéssel zárta a tavalyi évet a magyarországi lízingpiac.
Korábban a témában:

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedés az előző évhez képest – összegezte Jenei Viktor, a szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt. Az 513 milliárd forintos finanszírozott összegen belül a termelőeszközök esetében 279 milliárd forintra rúgott az új kihelyezések értéke, ami 6,1 százalékos növekedés.

Lévai Gábor főtitkár azt emelte ki, hogy a lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban, ha lassabb tempóban is, de folytatódhat növekedés, elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényei miatt.

A teljes kezelt lízingportfólió (az elszámolásnak és egyes cégek belső átalakításának köszönhetően) jelentősen, 24 százalékkal 1088 milliárd forintra csökkent.Az újautó-értékesítésben 36 százalékkal bővült a lízingfinanszírozás, ami 26 százalékkal több szerződést jelentett. Eközben a használt autókra kötött szerződések száma 1 százalékkal csökkent, a kihelyezett összeg 11 százalékkal nőtt. Az autóportfólió 22 százalékkal csökkent, ami elsősorban az elszámolásnak tudható be.
Az utolsó negyedév kiugró volt, csaknem 100 milliárd forintot tett ki a termelőeszköz-finanszírozásra szerződött összeg. A teljes finanszírozott összegből az autó- és flottafinanszírozás 244 milliárd forinttal részesedett, a teherautókra és buszokra 133 milliárd forint jutott, további 145 milliárd forintot pedig géplízingre fordították az ügyfelek. A fennmaradó összegből ingatlanokat és egyéb eszközöket finanszíroztak a piaci szereplők.

Lévai Gábor elmondta: 2015-ben 18 százalékkal, 133 milliárd forintra nőtt a haszonjármű kihelyezés, ez 13 százalékkal több szerződést is jelentett. Ezen belül az új teherautók finanszírozása 4 százalékkal, 94 milliárd forintra bővült, és egy egyszeri tétel miatt jelentősen nőtt az új buszok finanszírozása, 3,6 milliárd forintról 18 milliárd forintra emelkedett.

A bővülésben szerepet játszott az Eximbank lízingprogramjában kihelyezett 14 milliárd forint, illetve az MNB növekedési hitelprogramjában kihelyezett mintegy 24 milliárd forint.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

businessman hand using tablet computer and server roomOkos stratégia: adatok a középpontban
Sóskút, 2015. november 3.
Alkatrészeket gyártanak a Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. sóskúti üzemében 2015. november 3-án, a hivatalos gyáravató napján. Az egykaros csaptelepek belsõ keverõegységét, a kartust gyártó cég a termékeinek mintegy felét Kínában értékesíti.
MTI Fotó: Bodnár BoglárkaUniós pályázatok: tűkön ülnek a kkv-k