Üzleti tippek

Okos stratégia: adatok a középpontban

Az adatközponti megoldások egyre gyakrabban épülnek be a cégek stratégiájába, így az Invitel vállalati portfóliójában is jelentős szerepet töltenek be.

Az elmúlt években nagymértékben megnövekedett a társaságnál az adatközponti szolgáltatásokra igényt tartó ügyfelek száma. 2015-ben többek között a Budapest Bankkal és az Alteo energetikai csoporttal is hosszú távú megállapodást kötött az infokommunikációs szolgáltató – írta összefoglaló cikkében a Computerworld.

A Budapest Banktól elnyert informatikai megbízás keretében a bank teljes adatvagyonához kapcsolódó ICT-szolgáltatásokat az Invitel biztosítja. A pénzintézet tulajdonosváltását követően vált szükségessé a korábbi tulajdonos által biztosított helyszínről történő költöztetés és az önálló tartalék adatközpont létrehozása – melyet az Invitel Kozma utcai Datacenterében alakítottak ki.

Egyre többen választják az informatikai kiszervezést

A szerverhoszting-szolgáltatások mellett az informatikai feladatok kiszervezésére van a legnagyobb kereslet. A vállalatok 53 százaléka él ennek előnyeivel.

Invitel_DataCenter

Az Alteo már 2008-as alapításakor bizalmat szavazott az IT-kiszervezésnek, és a most megvalósult rendszer teljes körű üzemeltetését is ebben a formában képzeli el. Az Invitel az Alteo 12 telephelyén található közel 200 munkaállomás biztonságos működéséért felel. Az ICT-szolgáltató adatközponti kompetenciája pedig meggyőzte az energetikai vállalatot arról, hogy szervereiket is a Kozma utcai DataCenterbe költöztessék, amely megfelel a legmagasabb szintű biztonsági követelményeknek.

A megnövekedett kereslet miatt az infokommunikációs szolgáltató tavaly év végén bejelentette, hogy előrehozza adatközponti kapacitásainak bővítését.

„Az Invitel nagyon erős évet, illetve utolsó negyedévet zárt tavaly az IT-szolgáltatások területén, ezen belül is kiemelkedően az adatközponthoz kapcsolódó szolgáltatásokban. Míg két éve a teljes adatközponti kapacitás kihasználtsága 50-60 százalék körül volt, mára vállalatunk az adatközponti szerverelhelyezés területén a második legnagyobb piaci szereplővé vált. Ez is indokolja, hogy előrébb lépjünk a rendelkezésre álló kapacitásaink terén. Magyarországon egyedülálló sikernek tartom, hogy egy piacvezető high-end adatközpontot a piaci igények miatt szükséges bővíteni” – mondta a döntés kapcsán Javorniczky Áron, a vállalati és nagykereskedelmi üzletág vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik