Üzleti tippek

A turisztikai rekord a budapesti kkv-k sikere is

Tavaly 3,8 millió vendég összesen 8,7 millió vendégéjszakát töltött el a főváros kereskedelmi szálláshelyein.

Ez 7,6 százalékos, illetve 6,8 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A legtöbb külföldi turista az Egyesült Királyságból érkezett, ami 811 ezer vendégéjszakát, és ezzel 18,4 százalékos emelkedést jelent.

Indiából 73 százalékkal, Kínából 43 százalékkal, Ausztráliából 14,4 százalékkal, az Egyesült Államokból pedig 13,3 százalékkal többen érkeztek, mint 2014-ben.

A Budapestre utazók legfőbb motivációja a városlátogatás, a rokonlátogatás, az üzleti utazás volt. A belföldi turizmus aránya is látványosan, 6,8 százalékkal emelkedett: tavaly egymillió vendégéjszakát töltöttek a fővárosban magyar vendégek.

A budapesti kereskedelmi szálláshelyek forintban mért bruttó szállásdíj bevételei tavaly 15,5 százalékkal emelkedtek.

A turisztikában zárt rekordév igazolta, hogy a színvonalas programokkal, szakképzett munkaerővel és magas nívójú szolgáltatásokkal Budapest kiemelkedően vonzóvá vált a külföldi turisták számára – összegezte a BKIK. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a fővárosi közönségnek is be kívánja mutatni ezeket az értékeket. Ezt a célt szolgálja a február 25. és 28. közötti Idegenvezetői Világnap programja.

Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kiemelkedően jó eredményekben nagy szerepet játszott, hogy Magyarország és Budapest is biztonságos úti célnak számít Európában. Szerinte idén a fővárosba látogatók száma elérheti a négymilliós álomhatárt is.

A BKIK az elmúlt években sokat tett azért, hogy az itt működő kis- és középvállalkozások fejlesztéssel, működésük hatékonyabbá tételével minél jobban kihasználhassák a turizmusban rejlő lehetőségeket, ezáltal is növelve a főváros vonzerejét, gazdasági szerepét, ezen keresztül pedig egész Magyarország gazdasági fejlődését – összegezte a kamara.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik