Üzleti tippek

Ügyes trükkel juthatott hatalmas birtokhoz a Fidesz földesura

Földcserével kerülhetett 135 hektáros birtok Győrffy Balázs fideszes képviselőhöz.

Két lépcsőben összesen 135 hektárnyi szántóföldhöz sikerült hozzájutnia a politikusnak a Veszprém megyei Takácsiban. Az első szakaszt sikerült pont az új földtörvény hatályba lépése előtti napon lezárni, mielőtt a földszerzésre érvényes szabályok szigorodtak volna – írja a Blikk.

A csere során a 135 hektáros (1 millió 350 ezer négyzet­méter) birtokból mindössze 49 négyzetméternyi rész jutott neki a tulajdoni hányad alapján. Erre azért lehetett szükség, mert a földtörvény szerint csak meglevő földterületet lehet elcserélni meglevő földre, és a terület nem nőhet.

A trükkel Győrffyék elkerülhették, hogy ne kelljen kifüggeszteni a helyi önkormányzat hirdetőfalára az ügyletet, így egyetlen ellenérdekelt sem tudta megtámadni a tranzakciót vagy élni az elővásárlási jogával. Adásvételi szerződés esetén ezt ugyanis nem úszhatták volna meg.

A következő lépés kilenc hónappal később történt: miután a fideszes politikus birtokon belülre került, egyszerűen megvásárolta az így szerzett földeknél a maradék 99,997 százalék tulajdonrészt, s lett a 135 hektárnyi birtok egyetlen tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik