Üzleti tippek

Érezhető olajár-növekedésre nem kell számítani még

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 12:40

Korábban a témában:

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett kedden, hogy tovább csökkenhet a kőolaj ára, ha nő az iráni olajtermelés, miközben az OPEC olajtermelése is jóval felülmúlja az engedélyezett szintet. A szervezet borúlátó vélekedése azután vált ismertté, hogy feloldották az Iránnal szembeni olajszankciókat és az OPEC tagországai nem tudnak megállapodni az olajtermelés csökkentéséről,  mert mindenki félti azt a piaci részesedést, amit korábban sikerült kiharcolnia.

Az IEA szerint “szerfölött nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben érezhetően emelkedne a kőolaj ára. A jelenlegi körülmények között inkább az árcsökkenés kockázata nőtt meg.” Azt azonban a nemzetközi szervezet nem tartja valószínűleg – egyes más előrejelzésekkel ellentétben -, hogy a nyersolaj ára 10 dollárig gyengülhet hordónként.

Az OPEC januárban napi 280 ezer hordóval 32,63 millió hordóra növelte olajtermelését – közölte kedden párizsi székhelyű IEA. A növekedést elsősorban a már szankciómentes Irán okozta, napi termelése 80 ezer hordóval 2,99 millió hordóra emelkedett. Ugyanakkor Szúd-Arábia is növelte a termelését, napi 70 ezer hordóval 10,21 millióra, Irak pedig napi 50 szer hordóval rekordszintre, 4,35 millió hordóra bővítette termelését a múlt hónapban.

Az IEA szerint “egyelőre merő spekuláció”, hogy megállapodás születik az OPEC és a szervezeten kívüli vezető olajtermelők között a termelés csökkentéséről.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

varga mihály (Array)Varga: példát mutatnak a megújulásra kész vállalkozások
Google's Senior Vice President Sundar Pichai gives a keynote address during the opening day of the 2015 Mobile World Congress (MWC) in Barcelona on March 2, 2015. Phone makers will seek to seduce new buyers with even smarter Internet-connected watches and other wireless gadgets as they wrestle for dominance at the world's biggest mobile fair starting today.   AFP PHOTO / LLUIS LLENE / AFP / LLUIS GENE55 milliárdos prémium ütötte a Google-vezér markát