Üzleti tippek
adók (adózás, )

Az adóhatóság előtt már nem lesz titok a külföldi számla

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 14:13

Elindult az automatikus globális adóügyi információcsere első fázisa. A 2016-os esztendő lényeges változást hozott az államok közötti banki adatcserében.
Korábban a témában:

Elkezdődött az automatikus adóügyi információcsere első fázisa, amelynek keretében bizonyos országok már idén januárban megkezdték az adatgyűjtést, majd az ügyfelekre és azok számláikra
vonatkozó adatokat 2017-től továbbítják az illetékes országok adóhatóságai felé. Az új rendszer nem titkolt célja az, hogy az adóhatóságok tudomást szerezhessenek a külföldi országban lévő magán és céges számlákról, ezáltal megnehezítve az adóeltitkolást – írja a Mazars hírlevelében.

Az első lépések

Korábban számos ország, illetve azok pénzügyi szervezetei és biztosító társaságai nem mutattak hajlandóságot a banki információk kiszolgáltatására, ezért jelentős adóösszegek maradhattak eltitkolva az egyes adóhatóságok elől. 2014 októberében azonban sor került a 7. Átláthatóságról és Adóügyi Információcseréről szóló Globális Fórumra, az OECD és a G20 szervezésében.

A konferencia fő célja az országok közötti banki adatok nemzetközi információcseréjének megvalósítása volt, indirekt módon hozzájárulva a tömeges méreteket öltő adóeltitkolás meggátolásához.

A konferencia legnagyobb eredménye, hogy már 85 ország írta alá az automatikus adóügyi információcseréről szóló többoldalú megállapodást (Multilateral Competent Authority Agreement – „MCAA”).

A csatlakozás a gyakorlatban azt eredményezi, hogy egyes országok banki-és pénzintézetei és biztosító társaságai már 2016-ban, további országok pedig 2017-ben elkezdik az adatgyűjtést az ügyfeleikről, illetve a hozzájuk tartozó számlákról. Az adatgyűjtést követő évtől pedig a csatlakozó országok továbbítják az összegyűjtött adatokat az illetékességel rendelkező másik ország adóhatóságának.

Meglepetések a csatlakozó országok  körében

Mivel a konferencián résztvevő országok közül nem mindenki írta alá a megállapodást, így az országok között három csoportot kell elkülöníteni a helyszínen tett szándéknyilatkozatok alapján:

  • a 2017-től automatikusan banki információt szolgáltató országok (első fázis),
  • a 2018-tól információt szolgáltató illetve
  • azon országok, amelyek egyelőre nem vállalják az automatikus információ-szolgáltatást.

A hagyományosan offshore központoknak tekinthető országok közül legtöbben aláírták az MCAA-t. Többek közt a Brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek, Ciprus, Málta, Gibraltár, Man szigetek, Guernsey, Jersey, Mauritius, Belize, Grenada, valamint a Szent Vincent és Grenadine szigetek is automatikusan jelenteni fog a bankszámlák tulajdonosairól. Viszont nem adta be még a derekát eddig Hongkong, Makaó, Dubai, Szerbia, illetve Montenegró sem.

Várható hatások

Az egyezmény rákényszeríti a csatlakozó országok pénzintézeteit arra, hogy beépítsék ügyfél-átvilágítási eljárásaikba az új szabályokat. Továbbá, elvárás lesz velük szemben, hogy releváns pénzügyi adatokat továbbítsanak. Megjegyezendő azonban, hogy a FATCA korábbi bevezetésével legtöbben bizonnyal felkészültek már, így a technikai nehézségek várhatóan elhanyagolhatók lesznek.

A változás érinteni fogja a magyar adójogi rendszerben már eddig is ismert ellenőrzött külföldi társaságokat is. Egyik szankcióként a magyar adóhatóság a magyar illetékességgel rendelkező természetes személy esetén egyéb jövedelemként állapíthatja meg az automatikus információcsere keretében kapott adatok alapján a társaságban felhalmozott fel nem osztott eredményt.

Bővebb információ itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.