Woman with debts
Üzleti tippek

Tartozásaik miatt aggódnak a magyarok

24.hu
24.hu

2016. 02. 02. 17:57

A Nielsen felmérése szerint valamelyest derűlátóbbak lettek a hazai fogyasztók, de még így is pesszimistábbak az európai átlagnál.

A piackutató cég online kutatása alapján a tavalyi utolsó negyedévben nyolc ponttal, 63 pontra emelkedett a hazai fogyasztói bizalmi index, értéke utoljára 2008-ban volt nagyobb. Az európai mutató 77 pontról 81-ra nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. Az index 100 pont alatti értéke a fogyasztók pesszimizmusát jelzi. A legnagyobb gazdaságok közül csak Kína (107 pont) és az Egyesült Királyság (101 pont) tartozik az optimista zónába.

Ezektől félnek a magyarok

  • Adósság: 22 százalék
  • Munkahelyek biztonsága: 21 százalék
  • Egészség: 20 százalék
  • Bevándorlás: 18 százalék

A felmérés szerint saját országának gazdasága a válaszadók 55 százaléka szerint van válságban, Európában átlagosan 64, Magyarországon pedig 67 százalék osztotta ezt a véleményt.

A nemzetközi kutatás alapján soha nem látott magas arányt ért el Észak-Amerikában (27 százalék) és Európában (22 százalék) az olyan válaszadók aránya, akik a terrorizmust tartják első vagy második legnagyobb gondjuknak. Magyarországon 13 százalék tartozik ebbe a körbe, ez 7 százalékpontos emelkedést jelent a harmadik negyedévhez képest.

A bevándorlást az Egyesült Államok mellett az érintett közép-európai és skandináv országok válaszadói említették kiemelkedő mértékben első vagy második legnagyobb gondjukként.

A magyarok tavaly a negyedik negyedévben nagyobb arányban ítélték kedvezőnek a személyes pénzügyi helyzetüket és munkahelyi kilátásaikat, míg vásárlási kedvük stagnált.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.