Üzleti tippek

Drágulásra számítanak az elemzők

A JP Morgan szakértői szerint decemberben már megközelíthette az 1 százalékot a magyar infláció, ami januárban jóval 1 százalék fölé emelkedhet.

A globális pénzügyi szolgáltató csoport azonban az általa korábban valószínűsítettnél így is alacsonyabb inflációt vár idén. A cég elemzői jelenleg 2016 végére 2,1 százalékos éves magyarországi inflációval számolnak a korábbi prognózisaikban szereplő 2,3 százalék helyett.

A londoni szakértők szerint a fogyasztói árindex tavaly decemberben 0,9 százalékkal haladhatta meg az egy évvel korábbit. Novemberben félszázalékos, októberben pedig 0,1 százalékos drágulást mértek.

Szeptemberben még negatív volt az éves ráta: akkor 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztói árindex, mint egy évvel korábban.

A ház januárra 1,4 százalékra gyorsuló éves inflációt jósol, mindenekelőtt az üzemanyagárakban várt jelentős éves bázishatások belépése miatt. Ha az olajárak a jelenlegi szinten megrekednek vagy még lejjebb mennek, akkor a JP Morgan felülvizsgált előrejelzésénél is alacsonyabb lehet idén a magyarországi infláció.

Az MNB tovább faraghat az alapkamaton

A ház szerint figyelembe véve az euróövezeti jegybank (EKB) kiterjesztett mennyiségi enyhítési ciklusát is, valószínűbb, hogy a Magyar Nemzeti Bank idén csökkenti alapkamatát, mint az, hogy emeli.

Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni házak sem zárják ki.

A JP Morgan elemzői abban az esetben várnak MNB-kamatcsökkentéseket, ha az infláció további negatív meglepetéseket okoz a jegybanknak, és ha a magyar gazdaság növekedési üteme is elmarad a várakozástól, vagy ha a forint erősödésnek indulna. Ilyen körülmények közepette az 1,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot sem tartanak lehetetlennek az elemzők az idei évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik