Üzleti tippek

Krakkóban is megnyílt a magyar kereskedőház

A magyar és a lengyel cégek együttműködését segítő hálózat külkereskedelmi szolgáltatásokat és exporttámogatást nyújt majd.

„A kereskedőház a közép-európai térségben 22, külpiaci tevékenységet segítő irodát hoz létre a magyar kis- és közepes vállalatok exporttevékenységének támogatására. A magyar cégek jelentős része a környező országok felé teszi meg első lépéseit exportjának elindítására. A krakkói kereskedelmi képviseleti irodától a magyar kis- és középvállalatok exporttevékenységének bővülését, a már idén is 7 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalom további növekedését várja” – mondta a kirendeltség megnyitóján a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közép-európai kereskedelemfejlesztési igazgatója.

Skapinyecz Péter hozzátette: a térségben ezekben a hónapokban nyíló kirendeltségek közül a krakkói az egyetlen, amely nem szomszédos országban nyílik. Ugyanakkor a Magyarországhoz nagyon közeli régióról van szó, mely mindenekelőtt az észak-magyarországi cégek szempontjából nagyon fontos. „Krakkót természetszerűen ugródeszkának tekintjük Lengyelországhoz” – jegyezte meg.

Lengyel-magyar üzleti kapcsolatok

Anna Wisniewska, a krakkói főkonzulátus külgazdasági attaséja elmondta: Lengyelország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, kivitelben a hetedik, behozatalban az ötödik helyet foglalja el.

  • A kétoldalú áruforgalom összértéke a 2013-as 6,77 milliárd után 2014-ben meghaladta a 7 milliárd eurót, idén további növekedés tapasztalható.
  • A külkereskedelmi forgalom tavalyi egyenlege azonban magyar szempontból továbbra is negatív maradt, 863,2 millió euró volt a magyar importtöbblet.
  • A Lengyelországba irányuló magyarországi export idén szeptemberig 4,1 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben Lengyelország 11,2 százalékkal többet exportált Magyarországra.

A lengyelországi beruházásokban részt vevő legnagyobb magyar befektetők között Wisniewska a Richtert és a BorsodChemet, illetve a TVK révén a vegyiparban megjelenő Mol-csoportot sorolta fel. Továbbá Lengyelország a WizzAir légitársaság egyik első számú piacának számít.

Az attasé ugyanakkor megemlítette a Trigranit kivonulását is. A cég augusztusban a teljes lengyel portfóliójának eladásáról állapodott meg a TPG Real Estate (TPGRE) nemzetközi befektetési vállalattal – összegezte az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik