Üzleti tippek

Ilyen még nem volt: kínai kelet-közép európai csúcstalálkozó

kínaiak (kínaiak, )
kínaiak (kínaiak, )

Először rendezik meg Kínában a Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóját, amelyen a vendéglátó Li Ko-csiang kormányfő 16 európai (de nem csak európai uniós) ország vezetőjével, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel ül  tárgyalóasztalhoz.

A kelet-kínai Szucsou városban kedden és szerdán zajlanak majd a magas szintű tanácskozások, amelyek mellett körülbelül ezer kínai és kelet-közép-európai üzletember is fórumot tart. A találkozó jelmondata – “Új kezdet, új területek, új jövőkép” – a vendéglátók szerint arra utal, hogy Peking értékelése szerint egy újabb mérföldkőhöz érkezett az alakuló együttműködés.

A Kína-KKE együttműködési formát és mechanizmust 2011-ben az akkori kínai miniszterelnök Magyarországon vetette fel, és kezdeményezése nyomán egy évvel később Varsóban tartották meg az első csúcstalálkozót. Ven Csia-pao 2012 áprilisában a lengyel fővárosban egy sor projekt tervét vázolta fel a jelenlévő 10 uniós és 6 nem uniós ország magas szintű képviselőinek, továbbá egy 12 pontos javaslatsort is letett az asztalra. Emellett a jövőbeni projektekhez 10 milliárd dolláros különleges hitelkeretet is felajánlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik