Üzleti tippek

Tévedés, hogy a bankok ne akarnának a KKV szektornak hitelezni

Dercsényi Györgyöt, a Raiffeisen Bank kis- és középvállalati üzletágvezetőjét kérdeztük, hogy valóban nem akarnak-e hitelt adni a bankok. A bankár szerint nem erről van szó, inkább a keresleti oldalon van szűkülés. Sőt, a bankok közvetlen gazdasági érdeke, hogy hitelt adjanak.

“A pénzügyi válság okozta sokk után a vállalkozói hitelpiac az élénkülés jeleit mutatja. Elsősorban a kínálati oldal élénkül, részben az állami programok miatt, pl. a Nemzeti Bank hitelprogramjának is köszönhetően, részben a kereskedelmi bankok jól felfogott érdekéből is növelik a hitelkínálatot” – mondta el Dercsényi György, a Raiffeisen Bank hazai ügyvezető igazgatója, aki a banknál  kis- és középvállalati üzletágvezető. “Mi a szűk keresztmetszetet jelenleg a keresletben látjuk. A vállalkozók óvatosabbak a hitelfelvétel kapcsán. A bankrendszer és mind az ország gazdasági vezetése szeretné, hogy több hitelt tudjunk kihelyezni.”

A bankár szerint sok kritika éri a bankokat, hogy “úgymond nem akarnak hitelezni”. Szerinte ez téves álláspont. A bankok szeretnének hitelezni, elemi gazdasági érdekük, hogy a vállalkozói szektort hitelezzék, és ebben a Raiffeisennél komoly lehetőségeket látnak. Ugyanakkor az is igaz és valószínűleg sokan ezt érzékelik a hitelkínálat szűkülésként a korábbi évekből, hogy a bankok óvatosabbak lettek. A pénzügyi válságot megelőző évek gyakorlata eltűnt a piacról. Ma a bankok kockázattudatosabbak és nagyobb hangsúlyt helyeznek a hitelcélokra és a vállalkozások cash-flowjának a vizsgálatához egy hitel odaítélésénél. “De ez így helyes, a hitelezés fenntartható módon így kivitelezhető” – mondja Dercsényi György.

“A banknak meg kell ismernie az ügyfelei hiteligényét, hogy milyen hitelcélra fordítja az ügyfél az adott pénzügyi forrást. Olyan hitelcélokat kell és szabad finanszírozni, amely biztosítja a megtérülést. Ez mind a vállalkozó érdeke, mind pedig a bank érdeke, tehát egyközös érdekről van szó. Nagyon fontos, hogy a finanszírozás célja és a finanszírozás eszköztára, módszertana egymáshoz illeszkedjenek és megfelelőek legyenek, hiszen ez biztosít egy biztonságos pénzügyi helyzetet mind a vállalkozónak, mind a bank számára” – fejtette ki a szakember a bank Üzlettárs elnevezésű rendezvényén.

Olvasói sztorik