Üzleti tippek

A mostani nyugdíjrendszer 20 év múlva már csak emlék lesz

nyugdij(210x140).jpg (Array)
nyugdij(210x140).jpg (Array)
Mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást, és milyen összeggel? A válasz igen egyszerű: minél előbb kezdünk el félretenni nyugdíjas éveinkre, annál kisebb összeget kell havonta lecsípnünk a kiadásainkból ahhoz, hogy a mostani közelében tartsuk az életszínvonalunkat.

Ha nyugodt időskort szeretnénk, akkor arra most kell költenünk. Óriási hiba a nyugdíj-előtakarékosságra szükséges rosszként, pláne plusz teherként tekinteni. A valóság az, hogy akkor járunk el mérhetetlenül pazarlóan, ha nem teszünk félre, a mostani nyugdíjrendszer ugyanis 20-30 év múlva már csak emlék lesz, árnyéka önmagának, a nyugdíj biztosította életszínvonal pedig meg sem közelíti a mait.

A képlet igen egyszerű: minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni, annál nagyobb vagyont gyűjthetünk nyugdíjas korunkra, vagy ha máshonnan nézzük, annál kevesebb pénzt kell addig havonta nélkülöznünk.

Ha időben nekilátunk, havi 5-10 ezer forintot félretéve is nyugodtan hátradőlve várhatjuk az ezüst kort. Könnyű kiszámolni, hogy ha naponta csak egy kávé árát tesszük félre, amit biztosan le tudunk csípni valahonnan, havonta 10 ezer forintunk marad meg, ami egy évben 120 ezer, egy pár esetében pedig 240 ezer forint. Akár ennyivel is érdemes belevágni valamilyen nyugdíj-előtakarékosságba, amely után az állam is támogatást nyújt adóvisszatérítés-formájában.

Ha egy család havonta 20 ezer forintot tud így félretenni, az 20 év alatt tízmilliós vagyont gyűjthet, sőt, csak az állami segítség néhány millió forintra rúg. Nem mindegy, hogy milyen költségekkel rendelkező terméket vagy milyen portfóliót választunk, hiszen a hosszú futamidő miatt a különbség több millió forintra rúghat. A nyugdíj megtakarítások kockázatban, rugalmasságban, de még költségben is rendkívül eltérőek, ha valaminek, hát ennek érdemes alaposan utánanézni.

A lényeg, hogy nem szabad halogatni a megtakarítást, hadd kamatozzon a kamat is, minél tovább, minél nagyobb ütemben.

Ha helyesen járunk el, mi magunk dönthetjük el, hogy mikor megyünk nyugdíjba, és nem csak vegetálni tudunk, hanem megvalósíthatjuk mindazt, amire addig esetleg nem volt időnk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik