nyugdíjszámla (Array)
Üzleti tippek

A mai nyugdíjasok királyként élnek ahhoz képest, amire mi számíthatunk

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 18:30

Miért takarítsunk meg nyugdíjas éveinkre? A válasz végtelenül egyszerű: azért, hogy ne kelljen nyomorognunk. Várhatjuk ölbe tett kézzel az állami nyugdíjjal érkező postást, aki alig hoz majd valamit, vagy a kezünkbe vehetjük a jövőnket.

Mindenkinek van kisnyugdíjas a környezetében, olyan életszínvonallal, amilyen. Ám azt bátran elhiheti: a mai nyugdíjasok királyként élnek ahhoz képest, amire Ön számíthat, ha csupán az állam által biztosított összegekre tenné fel időskorát.

Az állami nyugdíjrendszer nagy vesztese a mostani 30-as és 40-es korosztály. Az elemzők szerint, mire ők nyugdíjba mennek, elmúlnak 70 évesek, és a postás fizetésük nagyjából felével csönget majd be minden hónapban. Lehet ennél jobban, többen reménykedni, de a demográfia nem hazudik. Egyre kevesebb a gyermek, a társadalom elöregedése miatt sokkal kevesebb lesz a keresőképes fiatal, viszont jóval több az idős. A mostani számítások szerint míg ma egy aktív kereső egynél kevesebb nyugdíjast tart el, 35 év múlva már kétszer annyit kellene neki.

Világosan látszik, hogy a mai nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. A fentiekből egyetlen pozitívum rajzolódik ki: az, hogy néhány évtized múlva statisztikailag tovább élünk, mint ma.

Ám egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan. Ha nem akarjuk a saját bőrünkön megtapasztalni, hogy milyen az, amikor gyakorlatilag összeomlik a generációkon át megszokott nyugdíjrendszer, egyetlen dolgot tehetünk: megtakarítunk.

Az, hogy hogyan élünk majd nyugdíjas korunkban, egyre inkább a saját felelősségünk. Az öngondoskodás talán még sohasem volt annyira aktuális, mint ma. A nyugdíjrendszer lassan de biztosan bekövetkező válságán kívül gondolhatunk az elmúlt hónapok bármelyik ijesztő gazdasági hírére, a véget érni nem akaró válságra, vagy arra: mihez kezdenénk, ha mostani jövedelmünk 50 százalékából kellene évtizedekig megélnünk.

Nincs mire várni, nem lesz jobb alkalom: ha nem akarunk sanyarú időskort magunknak, most kell elkezdeni gyűjteni a saját nyugdíjunkra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.