Gyõr, 2015. július 3.
Egy dolgozó visszapillantó tükrök mûanyag  alkatrészeit pakolja a gyõri Grana Kft. új fröccsöntõ üzemcsarnokban az átadóünnepségén napján, 2015. július 3-án. Éves szinten 30 százalékos termelõi kapacitásbõvülésre számít a cég a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett új üzemcsarnok átadásának köszönhetõen. A kft. mûanyag alkatrészeket, tükör tartókat, tetõ- és lámpaalkatrészeket, kuplungpedált és kilincseket gyárt az Európában jelen lévõ autómárkákba, Audikba, Mercedesekbe, vagy Volkswagenekbe.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Üzleti tippek

Beruházások: megtört a negatív trend

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 12:18

Javult a beruházási kedv a nagyvállalatok körében, ennek ellenére a hazai cégeknek csak alig több mint fele gondolkodik fejlesztésekben.
Korábban a témában:

A vállalatok jelentős része növelné a beruházásokra fordítandó költségeit is. Területileg a nyugati és a keleti régióban várhatóak a legnagyobb értékű beruházások – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból.

A felmérés alapján a cégek fejlesztési szándéka a félévkor elért mélypontot követően nagymértékben javult. „37-ről 52 százalékra nőtt a szektor beruházási hajlandósága a következő egy évben. Bár ez még mindig szerénynek mondható eredmény, az elmúlt nyolc hónap trendjében mégis szignifikáns változást jelez. Ez kifejezetten jó aránynak tekinthető, és gyakorlatilag véget vet a másfél éve tartó csökkenő trendnek” – részletezte Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A technológiai fejlesztések a legsürgetőbbek

„A megvalósítandó beruházásoknál továbbra is a technológiafejlesztés áll az élen, minden negyedik vállalat ilyen jellegű beruházásra készül. Ezt követi a kapacitásbővítés (16%), de az értékesítés fejlesztésénél is megugrott a hajlandóság (13%)” – tette hozzá a szakértő.

A beruházási szándék emelkedése mellett 20%-ról 26%-ra ugrott a magasabb fejlesztési ráfordításokkal számoló cégek aránya, miközben csupán a társaságok 8%-a nyilatkozott úgy, hogy visszafogják ilyen jellegű költségeiket. Ezzel együtt továbbra is azok vannak többségben (65%), akik nem változtatnak a beruházásaik értékén a következő egy évben.

A földrajzi elhelyezkedés is nagymértékben meghatározza a fejlesztési szándékot. Míg a nyugat-magyarországi (35%) és a kelet-magyarországi (32%) területen minden harmadik cég emelheti a beruházásokra szánt költségkeretet, addig a fővárosban csupán minden ötödik társaság készül erre.

Jövőre bővülhet a vállalati hitelállomány

„A megkérdezett vezetők nyilatkozatai alapján a beruházási hajlandóság javulása a finanszírozási források igénybevételénél is egyértelműen megmutatkozik. Félévhez képest ugyanis majdnem duplájára, 9%-ra ugrott a hosszú lejáratú hitelben, valamint 2-ről 5%-ra nőtt a lízingben gondolkodók aránya. Egyelőre nem látunk fokozott beruházási igényt a cégek részéről, azonban az eredmények arra engednek következtetni, hogy jövőre talán bővülhet a vállalati hitelállomány” – mondta Peter Roebben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.