Üzleti tippek

Adatközpontot bővít az Invitel

Invitel DataCenter (szerver, szerverpark, szerverközpont, adatközpont, datacenter, invitel, )
Invitel DataCenter (szerver, szerverpark, szerverközpont, adatközpont, datacenter, invitel, )
Az infokommunikációs vállalat újabb beruházást tervez.

Az Invitel nagyon erős évet, illetve utolsó negyedévet zár az IT-szolgáltatások, valamint azon belül az adatközponthoz kapcsolódó szolgáltatások területén. Ennek eredményeként a közelmúltban döntött a vállalat a Kozma utcai DataCenter több mint egy évvel előrehozott bővítéséről – jelentette be Javorniczky Áron, a vállalati és nagykereskedelmi üzletág vezérigazgató-helyettese egy szerdai sajtórendezvényen.

Magyarországon egyedülálló fejlemény, hogy egy piacvezető „high-end” adatközpontot a piaci igények miatt szükséges bővíteni.

Az Invitel jelenleg közel 3000 négyzetméteres adatközponti kapacitással rendelkezik, amely a tervek szerint jövőre további mintegy 500 négyzetméterrel bővül.

Megkerülhetetlenek a felhőszolgáltatások

Marton László, az Invitel nagyvállalati és kormányzati igazgatóság vezetője azt emelte ki, hogy a felhőtechnológiák professzionális alkalmazása egyértelmű trendnek számít. Ám ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a cloud megoldások hazai elterjedése egyelőre messze elmarad a fejlett világétól. Ennek magyarázata elsősorban a bizalomhiány, ami részben összefügg az edukáció elégtelenségével.

A vállalatok a gazdaság különböző szegmenseiben tevékenykednek, ezért IT-rendszereik is eltérőek. Ebből következően nem lehet tipizálni, hogy mely elemeket célszerű az informatikai rendszereikből a felhőbe költöztetni. Viszont minden cégnél meg lehet találni ezen belül azt a területet, melyet érdemes felhőalapú technológiával működtetni – fejtette ki a szakember.

A döntést a hatékonyság alapján és az egyes funkciók, illetve a vállalat egésze szempontjából kell meghozni. Azt, hogy hol lehet az IT-rendszerek hatékonyságát a felhőbe költözéssel javítani, a fentiekből következően nem lehet tipizálni. Adott vállalatra igazodó, konkrét válaszok kellenek, melyeket célszerű külső szakértelemre bízni – a cégvezetőknek tehát nem kell felhőszakértővé válniuk.

Az Invitel már számos átfogó tapasztalatra tett szert, elég egy példát hozni: az Alteo energetikai vállalat részére teljes körű IT-outsourcing szolgáltatást nyújt. Az Alteo egy, az üzemfolytonosságra különösen érzékeny, energetikai és tőzsdén jegyzett társaság, amely ha részben a felhőre bízza az IT-rendszereit, akkor arra bizonyára nyomós oka van – hangsúlyozta Marton László.

Az Invitel felhőfilozófiája

A fő pillérek közé tartozik: a saját, épített informatikai környezet, mely az infrastrukturális alapot képezi (DataCenter), a komplex felhőalapú rendszerek megvalósítása, valamint a saját, hazai infrastruktúra mellett világsztenderdek biztosítása a vállalat partnerein keresztül. Ez utóbbi alapján kiemelhető, hogy az úgynevezett hibrid felhő is a kulcsterületek közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik