Üzleti tippek

Ipari M2M: lehet, hogy ronda, de sok hasznot hoz

Míg az otthoni csodakütyük dizájnosak, szépek, addig az iparban az elsődleges szempont a strapabírás.

Az okostechnológia a lakossági és üzleti vonalon is egyre inkább bekúszik az életünkbe – akár tudunk róla, akár nem. A „mezei” felhasználóknak készült kütyüket, machine-to-machine (M2M) alapú termékeket onnan lehet megismerni, hogy szép dobozban, különleges formatervezéssel érkeznek, és van, hogy egészen jól bírják a használatot.

Az ipari eszközöknek ezzel szemben többnyire csúnya dobozaik vannak, viszont rendkívül strapabíróak. Sokan nem tudják, hogy számtalan hétköznapi szolgáltatás mögött ipari – gépek közötti kommunikációra épülő – M2M-megoldások találhatók – összegezte az Intelliport Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, az IVSZ IoT-munkacsoport vezetője.

Bátorfi Péter az M2M Zónának elmondta: az ipari „okos” eszközökkel szembeni elvárások közé tartozik a 8-10 év élettartam, és az is, hogy 7/24-ben kibírják az időjárás viszontagságait. Például Magyarországon is használnak olyan érzékelőket, amelyek 70-80 fokban is üzemelnek, de a hó alatt is jól kell működniük.

A megbízható rendelkezésre állás és a hosszú élettartam azért is fontos, mert ezeknek a berendezéseknek személyes felügyelet nélkül, akár a „világ végén” is folyamatosan üzemelniük kell (onnan kell küldeniük az adatokat), és a cseréjük is sok esetben meglehetősen körülményes és költséges.

Ónos eső, fagyos utak

Jó példák a mobilhálózatot használó M2M-eszközökre a közutak mentén kihelyezett meteorológiai szondák. Az érzékelők egy része észrevétlenül, az aszfaltba süllyesztve gyűjti az adatokat. Arról, hogy mit is tudnak ezek a szenzorok, itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik