Budapest, 2015. október 19.
Szakemberek dolgoznak a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna építési munkálatain 2015. október 19-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Üzleti tippek

Borúsabbak lettek a cégek kilátásai

24.hu
24.hu

2015. 11. 04. 10:48

Nyoma veszett a félévkor tapasztalt optimista hangulatnak, egy kivétel van csak: az ipari szektor.
Korábban a témában:

A K&H kkv-kutatás legutóbbi adatai szerint a kis- és középvállalkozások szolidabb eredményekre számítanak a következő egy év során: átlagosan 3,9%-os árbevétel- és 2,4%-os profitnövekedést valószínűsítenek.

A vállalkozások pénzügyeivel kapcsolatos várakozások meglehetősen visszafogott képet mutatnak. Az előző negyedévhez képest igen negatívan nyilatkoztak a megkérdezettek árbevételük jövőbeli alakulásáról, ugyanis 5,7%-ról 3,9%-ra mérséklődött a várt bevétel nagysága.

„A visszaesés ugyan jelentős, de egyelőre nem tudni, hogy mindössze arról van szó, hogy az előző negyedév kiugróan optimista hangulata eltűnt, és a várakozások visszakorrigáltak, vagy folytatódik a 2014 eleje óta tartó csökkenő trend. A kkv-k túlnyomó többsége (70%) továbbra is 0-6% közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, a jelenleginél kisebb bevételt pedig mindössze a cégek 6 százaléka feltételez a következő egy évben. A nagyobb bővüléssel számoló cégek aránya viszont egyértelműen visszaesett, 31-ről 24 százalékra” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a kkv-marketing főosztály vezetője.

Bevételek

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevételnövekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor. Jelenleg a mikrovállalkozások számítanak a legjobb eredményre a következő egy év során, ők átlag feletti (4,2%-os), míg a kis- és középvállalkozások átlag alatti (3,6% és 3,7%) bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 5,2%-os növekedést valószínűsítenek.

Profitkilátások

Ezen a területen visszafogottabbak lettek a cégek, szinte felére, 2,4%-ra zsugorodott a várt nyereség mértéke. Öröm az ürömben, hogy a társaságok mindössze 5 százaléka számol profitcsökkenéssel, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb aránya.

Az ágazatok közül csupán az ipari vállalkozások várnak átlag feletti, 3,1%-os eredménynövekedést. „Ebben az ágazatban a bizakodó hangulat nem meglepő, hiszen a KSH legutóbbi adata szerint idén augusztusban mintegy 6,2%-kal nőtt az ipari termelés volumene, míg a termelés az első nyolc hónapban 6,6%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát” – tette hozzá a szakértő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.